Senatorul PNL de Suceava Daniel Constantin Cadariu a susținut o conferință de presă vineri, 7 februarie, la sediul partidului. Între subiectele abordate de acesta se numără și principalele măsuri luate de Guvern în cele trei luni de mandat. Astfel, după cum a subliniat Cadariu, PNL a eliminat „legile toxice ale PSD-ului”.

„A fost adoptat proiectul PNL de abrogare a recursului compensatoriu, am desecretizat dosarul privind evenimentele din 10 august 2018. De asemenea, Guvernul PNL a reluat procedurile privind înscrierea sitului Roșia Montană în patrimoniul UNESCO. Parlamentul a adoptat proiectul PNL privind eliminarea pensiilor speciale, iar Guvernul și-a angajat răspunderea în Parlament pe proiectul privind alegerea primarilor în două tururi. De altfel,  am organizat alegerile prezidențiale ȋn condiții civilizate de vot în țară si ȋn străinătate”, a subliniat senatorul PNL de Suceava, Daniel Constantin Cadariu.

Pe de altă parte, senatorul sucevean a precizat că Guvernul liberal s-a ocupat să relanseze economia țării, după ce, cele trei Guverne social democrate au condus-o spre prăpastie. Cadariu a subliniat că eliminarea supraaccizei la carburanți, pe baza unui proiect PNL a făcut ca astăzi, România să aibă cei mai ieftini carburanți din Uniunea Europeană.

„Am abrogat prevederile toxice din OUG 114, am salvat Pilonul 2 de Pensii, am majorat salariul minim pe economie, ținând seama de indicatorii economici, astfel încât veniturile să nu fie afectate de inflație, am eliminat supraimpozitarea contractelor part-time și am abrogat ordonanța privind plata defalcată a TVA”, a adăugat Cadariu.

De asemenea, acesta a declarat că liberalii sprijină investițiile publice, iar prin bugetul pe 2020, Guvernul a alocat 50 de miliarde de lei (4,5% din PIB) pentru investiții publice.

„Am deblocat proiectele majore de infrastructură pentru Autostrada Unirii Tg. Mureș – Tg. Neamț – Iași – Ungheni și Autostrada Ploiești- Brașov îngropate de fosta guvernare PSD la Comisia de Prognoză. Am plătit facturile proiectelor derulate prin PNDL, finalizate și verificate și am dat primăriilor mai mulți bani pentru investiții prin preluarea a jumătate din cheltuielile cu asistența social”, a completat senatorul sucevean.

La capitolul sănătate, Guvernul liberal a semnat contractul de finanțare pentru spitalul regional din Iași, în valoare de 500 de milioane de euro. De asemenea, Ministerul Sănătății a lansat, pe platformele electronice de specialitate ale României și Uniunii Europene, procedura de licitație restrânsă pentru achiziția serviciilor de proiectare a Spitalului regional Cluj.

„Am asigurat banii necesari pentru plata, până la finele anului 2019, a pensiilor, alocațiilor de stat pentru copii, indemnizațiilor pentru persoane cu handicap, indemnizațiilor pentru persoanele aflate în concediu pentru creșterea copilului. De altfel, am crescut bugetul Sănătății cu 2,4 mld lei și bugetul pentru Educație de la 36 miliarde lei la 38 miliarde de lei. De asemenea, alocațiile pentru copii au fost indexate cu rata inflației, pe baza unui proiect al PNL”, a explicat senatorul liberal.

În ceea ce-i privește pe demnitari, PNL a luat o serie de măsuri. Astfel, senatorul sucevean a subliniat că s-a  prorogat plata pensiilor speciale pentru primari, iar numărul de ministere s-a redus de la 26 la 16.

„Am redus subvențiile pentru partide cu 30%, am înghețat salariile demnitarilor la nivelul anului 2019 și am redus numărul de posturi de conducere din ministere”, a precizat Cadariu.

Pe de altă parte, liberalii au nominalizat un Comisar European din partea României, Adina Vălean, care a fost aprobată de Parlamentul European, în timp ce anterior, fuseseră respinse trei propuneri ale PSD.

„Am refăcut relațiile cu oficialii europeni, deteriorate din cauza atacurilor PSD împotriva statului de drept. Premierul Ludovic Orban a efectuat, în perioada 7-9 ianuarie, o vizită la Bruxelles, având întâlniri cu lideri europeni și ai NATO”, a explicat Cadariu, care a adăugat că la preluarea guvernării, România avea un risc de dezangajare de aproape 600 de milioane de euro, fapt evitat prin intervenția ministerului de resort.

În încheiere, senatorul Daniel Constantin Cadariu  a precizat că Ministerul Justiției a prezentat propunerile pentru ocuparea posturilor de conducere din fruntea parchetelor, iar încetarea interimatelor posturilor de conducere este un pas important pentru independența Justiției.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.