Ovidiu Donțu dorește să intervină asupra legii, prin modificarea și completarea Legii nr. 312/2005 privind dobândirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor de către cetățenii străini și apatrizi, precum și de către persoanele juridice străine și pentru modificarea Legii nr. 17/2014 privind unele măsuri de reglementare a vânzării – cumpărării terenurilor agricole situate în extravilan și de modificare a Legii nr. 268/2001 privind privatizarea societăților comerciale ce dețin în administrare terenuri proprietate publică și privată a statului cu destinație agricolă și înființarea Agenției Domeniilor Statului.
Prin modificarea legii, senatorul PSD propune condiții de reciprocitate la achiziția terenurilor agricole de către străini. Astfel, cei care doresc să achiziționeze suprafețe agricole în România vor trebui să respecte aceleași condiții pe care un cetățean român le-ar avea dacă ar cumpăra pământ în țara de origine a cumpărătorului.
Totodată, Ovidiu Donțu propune suspendarea tranzacțiilor pe o perioadă de trei ani, urmând apoi ca modificările Legii nr. 17/2014 să intre în vigoare după ce expiră acei trei ani de suspendare.
Propunerea senatorului de Suceava are la bază principiul reciprocității și al tratamentului egal la nivelul UE.
„Ungaria a cerut în 2010 și a obținut acordul Bruxelles-ului pentru a amâna liberalizarea pieței funciare până la 1 mai 2014. La această dată, străinii nu pot cumpăra mai mult de un hectar de teren agricol, conform unei legi adoptată pe 15 decembrie 2013. Astăzi, cumpărătorii trebuie să aibă studii în agricultură sau silvicultură sau să demonstreze că au avut activități agricole în ultimii trei ani pe teritoriul maghiar sau care dețin mai mult de 25% din cooperative agricole înscrise în Ungaria”, se arată în motivația senatorului.
Ovidiu Donțu exemplifică și Italia, unde cei care vor să cumpere teren de la un italian trebuie să se înarmeze cu răbdare, deoarece parcurgerea procedurilor de la identificarea unui lot disponibil la negocierea cu proprietarul și semnarea actelor în fața notarului durează ani.
„Italienii preferă să-și vândă terenurile între ei, fie că e vorba de persoane fizice sau firme. Arendașii din zona în care se află terenul au drept de preempțiune, care poate fi exercitat, în anumite regiuni, chiar și la doi ani după ce noul proprietar a făcut plata”, se mai arată în motivația senatorului.
Lasa un raspuns