Senatorul Partidului Social Democrat Ovidiu Donțu s-a adresat ministrului Educației Naționale și Cercetării Științifice, Adrian Curaj, printr-o interpelare la Senatul României.

În interpelarea sa, acesta a menționat că Alianţa Sindicatelor din Învăţământ contestă noua grilă de salarizare propusă de Guvernul Cioloş, menţionând că aceasta generează nedreptăţi şi tensiuni între salariaţi.

„Mult aşteptata lege de salarizare în sistemul bugetar, pe care Guvernul tehnocrat, condus de prim-ministrul Dacian Cioloş, se angajase că o va finaliza până la data de 5 februarie 2016, se dovedeşte a fi o normă inechitabilă. Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ, susţine că după analiza Ordonanţei de Urgenţă privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, ce a fost de curând  adoptată, s-a constatat că nu rezolvă marile discrepanţe în salarizarea personalului bugetar”, a declarat Ovidiu Donțu.

Totodată, susține senatorul, din grilele de salarizare propuse de Guvernul Cioloş se constată că, pentru anumite categorii de cadre didactice şi pentru personalul didactic auxiliar, salariile propuse sunt mai mici decât cele actuale. Astfel, vor primi mai puţin cu 7% educatoarele şi învăţătorii debutanţi, categorii care vor fi salarizate la nivelul salariului minim brut pe economie. Cu până la 29% mai puţin vor primi învăţătorii şi educatoarele cu studii medii, iar cu 6% mai puţin vor fi plătiţi profesorii debutanţi, informaticienii şi administratorii financiari gradul I.

„Este adevărat că prin această O.U.G se propune reducerea numărului tranşelor de vechime, o creştere a salariilor pentru anumite categorii de profesori, dar şi că unele rămân la nivelul actual. Nu putem fi de acord cu salariile propuse pentru învăţătorii şi educatoarele cu studii medii care riscă să rămână la acelaşi nivel pentru o perioadă nedefinit de mare, din cauza modului în care este concepută grila. De asemenea, salariile umilitoare propuse pentru debutanţi sunt un îndemn pentru tinerii performanţi să fugă de învăţământ”, au transmis toţi sindicaliştii din ţară şi care au subliniat că nu acceptă o astfel de lege de salarizare.

Pentru a-şi manifesta nemulţumirea faţă de grila de salarizare, liderii din ţară vor să recurgă la toate formele de luptă sindicală, inclusiv blocarea anului şcolar.

„Sindicaliştii spun că încă de la începutul acestui an au adus la cunoştinţa Guvernului României principalele nemulţumiri ale personalului din sistem, una dintre marile probleme ale sistemului şi salariaţilor fiind tocmai cea a salarizării umilitoare a personalului în raport cu alte categorii de bugetari. Aceştia transmit că au informat în mod public că, după majorarea salarială de aproximativ 25% din anul 2015, salariul unui profesor debutant este de circa 1.100 de lei net, iar al unui profesor la final de carieră este de aproximativ 2.400 de lei”, a mai susținut Donțu în interpelare.

De asemenea, în opinia sa, un guvern care propune o astfel de grilă pentru salariile cadrelor didactice, care nu a investit fonduri în dezvoltarea sistemului educaţional, pentru modernizarea bazei didactice a unităţilor de învăţământ, mai ales a celor din mediul rural, pentru a oferi şanse egale la un învăţământ de calitate pentru toţi elevii, trebuie să-şi schimbe urgent viziunea despre dezvoltarea învăţământului din România.

Pentru evitarea blocării bunei desfăşurări a încheierii anului şcolar 2015-2016 şi pentru o viziune mai europeană a învăţământului românesc, senatorul PSD de Suceava dorește să știe când va rezolva ministerul pe care îl conduce Adrian Curaj, problemele ridicate de sindicate privind salarizarea cadrelor didactice.

One Response

  1. lenin

    SUNT PROFESORI CARE AU SI 50 MILIOANE SALAR IN INVATAMANTUL PREUNIVERSITAR SUCEVEAN LA LICEE TEHNICE.Unii sunt plătiți fff bine,au ore multe suplimentare repartizate de directori și așa o duc ff bine.Cei puși in funcție de Ovidiu sunt corupți si cu metehne.Trebuie schimbați cu oameni noi care vor binele elevilor.S-au dat ordine anul acesta sa se lase elevi repetenți si corigenti la clasa XII ,doar pentru a figura dir.cu procent mare la Bac.Ar trebui ministerul să stie de aceasta atitudine si sa ia masuri

    Răspunde

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.