Executivul condus de presedintele PSD Victor Ponta a uitat complet de gara Itcani, cladire declarata monument istoric, a precizat intr-o interpelare adresata Guvernului , senatorul PNL de Suceava, Gheorghe Flutur. Copresedintele PNL Suceava, senatorul Gheorghe Flutur, a precizat ca alaturi de alte investitii din judet, aceasta gara monument a fost inclusa de PSD „in lunga Lista a monumentelor neglijentei, indiferentei si neputintei Guvernului.

„Gara Itcani a fost construita in ideea de a fi si o carte de vizita a Austro-Ungariei pe frontiera austro-romana. Este o constructie cu doua niveluri realizata dupa modelul unor gari din zona central-europeana. In apropierea Garii Itcani a fost construit si un depou de locomotive, care era unul dintre cele mai mari din zona Bucovinei precum si locuinte pentru personalului feroviar. Suceava a fost legata de alte centre importante din Bucovina prin linia de cale ferata Cernauti – Itcani, in lungime de 89 km inaugurata la 28 octombrie 1869, iar la 25 decembrie 1869, a fost deschis traseul Suceava – Roman. Gara Itcani a fost gara de frontiera austriaca, pana in anul 1918. Pana de curand in Gara Itcani lucrau peste 150 de ceferisti”, a spus Flutur.
Senatorul liberal a subliniat ca din pacate, in ultimii ani, gara Itcani a ajuns intr-o avansata stare de degradare, devenind o cladire insalubra si periculoasa atat pentru calatori cat si pentru angajati, cu o imagine dezolanta, care nu este permisa pentru o cladire de patrimoniu. Gheorghe Flutur a spus ca vrea sa traga un semnal de alarma extrem de serios cu privire la starea deplorabila in care se gaseste Gara Itcani, transmitand Guvernului ca insista asupra necesitatii restaurarii cladirii monument prin lucrari ample de reparatii si consolidare la exteriorul si interiorul garii, inclusiv reabilitarea peronului.
Copresedintele PNL Suceava a aratat ca solutia pentru aceasta gara este realizarea investitiilor in infrastructura cladirii, in baza unui proiect coerent de refacere. Flutur a declarat ca din pacate, tot ce s-a realizat in legatura cu reabilitarea Garii Itcani „este mai degraba o palma data Sucevei”.
Senatorul liberal de Suceava, Gheorghe Flutur a solicitat Guvernului sa precizeze clar in ce stadiu se afla “discutiile” privind realizarea lucrarilor de reparatii capitale la gara Itcani, daca exista fonduri alocate in acest sens si daca a fost stabilit un grafic de lucrari. Flutur a mai solicitat Guvernului PSD sa dea dovada de responsabilitate maxima in ceea ce priveste administrarea cladirilor de patrimoniu, adaugand ca asteapta precizari concrete privind situatia documentelor si avizelor necesare obtinerii unei autorizatii de construire fara de care nu se pot face lucrari la cladirea Garii Itcani.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.