Senatorul liberal de Suceava, Gheorghe Flutur, a avut o interpelare in fata colegilor din Parlament , in care a subliniat doua lucruri foarte importante pentru infrastructura judetului Suceava. Senatorul Flutur a facut referire atat la DN 18, pe care l-a catalogat ” eterna dezamagire”, dar si la DN 17B- care e plin de petice.

DN 18 – Eterna amăgire. Gropile vor fi doar cârpite. În cel mai bun caz Drumului Național DN 18, arteră de maximă importanţă pentru traficul intern şi internaţional din nordul ţării, a ajuns unul dintre cele mai proaste drumuri naţionale din judeţul Suceava şi unul dintre cele mai degradate din întreaga ţară, a subliniat senatorul PNL de Suceava, Gheorghe Flutur. Starea drumului creează dificultăți în activitatea zilnică a locuitorilor din zonă, a șoferilor aflați în tranzit, precum şi turiştilor care vin să viziteze Bucovina. Localitățile traversate de DN 18, aflate pe raza judeţului Suceava, respectiv Ciocăneşti, Botoş, Valea Stânei şi Cârlibaba, rămân condamnate în continuare la izolare. Situaţia este atât de gravă, încât agenţii economici din zonă nu mai găsesc firme de distribuţie care să-i aprovizioneze. Firmele de transport persoane care efectuează curse în zonă intenționează să suspende traseele din cauza stării DN 18. Foarte mulţi turiști care intenţionează să traverseze județul Suceava spre Maramureş, se întorc din drum. Drumul pare a fi unul de pe front decât un drum național.
Co-presedintele OJ PNL Suceava a mentionat ca :” Modernizarea tronsonului Iacobeni-Borşa-Moisei de pe DN 18, finanțat prin BEI, trebuia finalizată în 2013, dar s-au efectuat doar 5% din lucrări. Contractul inițial a fost reziliat, relicitarea lucrarilor s-a facut in decembrie 2014, iar atribuirea contractelor a venit abia acum, la început de iunie, dar nu intră aici și cele 2 tronsoane de pe teritoriul județului Suceava”.
Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România anunță că în data de 03.06.2015 a fost comunicat rezultatul procedurii de atribuire a contractelor „Proiectare şi Execuţie Reabilitare DN 18 Moisei – Iacobeni pentru remedierea lucrărilor existente şi finalizarea lucrărilor rămase de executat: Lot 1 Moisei – Borşa, km 131+627 – km 156+232” şi „Proiectare şi Execuţie Reabilitare DN 18 Moisei – Iacobeni pentru remedierea lucrărilor existente şi finalizarea lucrărilor rămase de executat: Lot 2 Borşa – Şesuri, km 156+232 – km 180+850”.
Așadar s-au desemnat constructorii doar pentru două loturi care vizează reabilitarea acestui drum naţional pe teritoriul judeţului Maramureş, respectiv Moisei – Borşa şi Borşa – Şesuri, astfel că locuitorii județului Suceava trebuie să mai aştepte până când vor începe lucrările de reabilitare pe tronsonului de la Cârlibaba la Iacobeni.
Recent, aflat în trecere spre casă un ministru, parlamentar, din Guvernul PSD a mai făcut și el o serie de promisiuni. Spunea că este interesat de acest drum, dar iată că, la câteva zile, s-a desemnat constructorul doar pe tronsonul din colegiul dumnealui. Halal!
Sucevenii, ca și maramureșenii, trebuie să fie respectaţi, nu abandonați și umiliti. Fără infrastructură, zona riscă să rămână în izolare și este condamnată la subdezvoltare. Abandonarea investițiilor în infrastructură pune în pericol dezvoltarea locală și regională, a conchis senatorul liberal sucevean.
Doar peticirea gropilor pe DN 17 B
Având în vedere starea și importanța drumului național DN 17B Vatra Dornei – Broșteni – limita județul Neamț pentru dezvoltarea zonei, a județului Suceava și a nordului țării, am solicitat reabilitarea acestuia. Simpla peticire a gropilor pe acest tronson nu rezolvă problema ci continuă să afecteze securitatea și confortul în trafic. Starea precară a acestui drum național afectează turismul și întreaga dezvoltare socio-economică celor două județe, Suceava și Neamț. Vatra Dornei și zona de munte a județului Suceava oferă atracții turistice în toate anotimpurile anului, dar în lipsa unei infrastructuri de transport corespunzătoare acest potențial nu poate fi valorificat, a punctat senatorul PNL de Suceava, Gheorghe Flutur.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.