Președintele PSD Suceava, senatorul Ioan Stan, a anunțat, miercuri, 2 februarie, a.c., că PSD va încerca la Bruxelles să optimizeze Programul Național de Redresare și Reziliență astfel încât pensiile să poată să fie majorate conform Programului de Guvernare.

„Trebuie să spunem că PSD nu poate accepta sub nicio formă ca pensiile românilor să fie afectate din cauza negocierilor nereușite ale fostului ministru Ghinea de la USR, referitoare la PNRR. De aceea PSD va merge la Bruxelles pentru a obține o optimizare a acestui program de finanțare europeană, cel puțin în privința pensiilor, astfel încât Legea pensiilor să poată fi aplicată așa cum scrie în Programul de guvernare”, a spus Ioan Stan.

Ioan Stan consideră că indiferent ce spune ministrul Fondurilor Europene, Guvernul trebuie să facă acest lucru împreună cu Comisia Europeană, pentru că este înscris în programul Coaliției de guvernare cu care partidele din majoritatea guvernamentală s-au prezentat în fața românilor, iar PSD nu-și permite să-și încalce cuvântul dat milioanelor de alegători care au oferit prin vot, încrederea lor.

Senatorul sucevean subliniază că există mai multe motive pentru care PNRR trebuie optimizat, primul fiind că procentul din PIB al pensiilor nu poate rămâne la nivelul de 9,4% din PIB, pentru că asta ar implica scăderea pensiilor, ceea ce este exclus să se întample din perspectiva PSD-ului, atâta timp cât ne aflăm la guvernare.

Acesta a arată că un alt motiv este că diminuarea cu 2 miliarde euro alocați României prin PNRR implică oricum o modificare a finanțării pe capitole din acest program, iar un al treilea motiv este o obligație cel puțin morală din partea Guvernului de a negocia cu Comisia Europeană astfel încât să poată fi aplicată Legea pensiilor, așa cum s-a angajat în Programul de guvernare.

Președintele PSD Suceava a precizat că atunci când a venit la guvernare PSD a asigurat românii că în termen de 120 de zile se va stabili calendarul de implementare a Legii pensiilor 127/2019, în vederea eliminării inechităților din sistem.

„Drept pentru care considerăm că optimizarea PNRR-ului nu poate fi amânată până în 2023 cum spune purtătorul de cuvânt al PNL, ci trebuie trebuie transformată într-o prioritate a Coaliției de guvernare,  iar ministrul Vâlceanu are datoria să ne spună cum se va stabili de unde se vor tăia cele 2 miliarde de euro, în urma diminuării fondurilor disponibile pentru România prin acest program”, a adăugat Stan.

El spune că totodată, ministrul PNL al Fondurilor Europene trebuie să finalizeze urgent cadrul legal pentru finanțarea proiectelor prevăzute în PNRR pentru ca ceilalți miniștri să poată aduce banii europeni pentru cetățenii români

„După cum pot vedea colegii de la PNL, guvernarea nu este o glumă și nici fugă de responsabilitate, ci trebuie să găsim soluții continuu și asumat pentru binele românilor”, a concluzionat Ioan Stan.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.