O delegație a Grupului Român al Uniunii Interparlamentare a luat parte la cea de-a 150-a Adunare a UIP și reuniunile asociate și la reuniunea Asociației Secretarilor Generali de Parlamente.

Astfel, la sesiunea de primăvară a UIP, care a avut loc la Tașkent, în perioada 4-9 aprilie a.c., au fost prezenți 1400 de participanți din 130 de țări. Delegația română a fost condusă de senatorul sucevean Ioan Stan, președintele Grupului Român al Uniunii Interparlamentare (GRUI). 

La reuniunea Asociației Secretarilor Generali de Parlamente (ASGP), care s-a desfășurat în paralel cu activitățile parlamentare, Senatul a fost reprezentat de secretarul general adjunct Vikárius Arany.

Senatorul Ioan Stan, președintele GRUI, alături de alți membrii ai delegației, au participat la reuniunile Grupului geo-politic 12 Plus, la care este afiliat GRUI, desfășurate pe întreaga durată a sesiunii, începând cu data de 4 aprilie a.c., în scopul stabilirii unor strategii comune ale membrilor săi în raport cu agenda Adunării și activitatea UIP.

Totodată, senatorul Ioan Stan, președintele GRUI, a participat la lucrările Consiliului Director, în cadrul căruia s-au luat decizii privind componența, politicile, programul de activitate, situația financiară și bugetul organizației și s-au examinat rezultatele celor mai recente reuniuni ale UIP, rapoartele de activitate ale președintelui, secretarului general, comitetelor şi grupurilor de lucru ale UIP, aspecte ale cooperării dintre UIP și ONU, precum si o serie de amendamente la statutul și regulamentul organizației.

În cadrul dezbaterii generale a Adunării UIP, participanții au abordat tema Acțiune parlamentară pentru dezvoltare socială și justiție și au adoptat Declarația de la Tașkent, în care subliniază  necesitatea unor eforturi reînnoite în domeniul dezvoltării sociale și cer o revizuire a politicilor sectoriale pentru a se asigura echilibrul între cerințele pieței și nevoile populației.

Adunarea UIP a adoptat și două rezoluții privind reducerea impactului pe termen lung al conflictelor asupra dezvoltării durabile (elaborată de Comisia pentru dezvoltare durabilă) și, respectiv, rolul parlamentelor în promovarea soluției celor două state în Palestina (elaborată de Comisia pentru pace și securitate internațională).

Totodată, în cadrul comisiilor permanente ale UIP au mai fost dezbătute teme precum recunoașterea și sprijinirea victimelor adopției internaționale ilegale și măsuri pentru prevenirea acestei practici (Comisia pentru democrație și drepturile omului) sau prezența ONU pe teren în sprijinul dezvoltării naționale (Comisia pentru Națiunile Unite).

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.