Senatorul PSD de Suceava Ioan Stan a anunțat că analizat proiectul de buget al guvernării PNL-USRPLUS-UDMR și a  constatat că România este împinsă de cabinetul Cîțu spre un real dezastru economic și social.

„Dacă ne referim la educație, vom remarca că acest domeniu se confruntă cu cea mai mică alocare financiară raportată la PIB, din 1995 încoace. Adică Ministerul Educației, în loc să primească 6% din  PIB cum prevede legea, primește în acest an, de la guvernarea Cîțu, doar 2,55%.

Dezastrul continuă la Ministerul Sănătății, caruia în loc să i se crească finanțarea datorită contextului pandemic, bineînțeles că aceasta scade în buna tradiție liberală. Deşi se estimează contribuţii din asigurări mai mari cu 3 miliarde, ministerul primeşte mai puţin ca anul trecut cu 0,4 miliarde de lei, iar CNAS cu 2,2 miliarde de lei. Prin aceste măsuri este evident că guvernul Cîțu pune în pericol viaţa a sute de mii de români.

De asemenea, în ceea ce privește Fondurile Europene, nu regăsim în buget niciun eurocent din cele 80 de miliarde de euro promise de toţi liderii Dreptei, în frunte cu preşedintele Iohannis. La capitolul sume primite de la UE la investiţii sunt prevăzuți doar banii din exerciţiul financiar trecut, 2014 – 2020, dar şi acestea sunt supraestimate masiv cu 14 miliarde de lei. O minciună crasă care arată că actuala putere nu contează pe vreun euro din proiectele Planului de Redresare şi Rezilienţă”, a declarat senatorul PSD de Suceava, Ioan Stan.

Acesta a adăugat că, tot în proiectul de buget se observă că accizele cresc de la 1 aprilie și că se propune taxarea activităţilor care conduc la externalităţi negative, „deci ne aşteptăm la apariţia unor noi taxe, probabil în sectorul energetic, fiindcă se vorbeşte de activităţi poluante. Concomitent, vom observa că nu există sume în bugetul pentru 2021 pentru acordarea de subvenţii consumatorilor vulnerabili”.

„Mai remarcăm că în 2021 Guvernul doreşte să facă împrumuturi de 118 miliarde de lei, dar din experiența avută cu guvernele de dreapta, în mod cert va fi depășită această limită și vom ajunge din nou să ne împrumutăm cu 800-1000 de euro/secundă ca pe timpul guvernului Orban.

Și nu în ultimul rând, vedem că guvernarea Cîțu și-a propus să distrugă cu totul Agricultura românească. În acest sens, alocarea pentru irigaţii a fost redusă cu aproape 40%, iar cea pentru programele de sprijin pentru fermierii români cu peste 50%.

Acestea fiind spuse, tragem un semnal se alarmă cu privire la ce le pregătește românilor guvernarea PNL-USRPLUS-UDMR, remarcând că una au promis în campania electorală și alta fac de când sunt la putere”, a conchis senatorul Ioan Stan.

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.