Senatorul PSD de Suceava, Ioan Stan, a informat că deciziile economice pe care le ia guvernarea PNL-USRPLUS-UDMR demonstrează că  la putere sunt niște oameni care nu au nimic de-a face cu interesele românilor. Acesta a subliniat că ultima găselniță a Guvernului Cîțu constă în înstrăinarea zăcămintelor de sare și de grafit ale României.

Senatorul sucevean a adăugat că acestea sunt administrate de către Compania Națională a Țării, – Salrom, care este deținută de statul român în proporție de 51% și de Fondul Proprietatea în proporție de 49%. Prin urmare, singura societate din România care exploatează sarea și grafitul, două bogății uriașe care ne fac unici în Europa, aparține încă statului român. Și așa trebuie să și rămână, în măsura în care mai există suveranitate. Însă Guvernul Câțu, responsabil de suveranitatea națională, i-a pus gând rău  hotărând că aceasta trebuie înstrăinată.

„În acest sens, pentru a nu stârni un scandal uriaș, utilizează o strategie care-l are artizan principal pe ministrul USR al Economiei, dl Claudiu Năsui. Acesta a împins-o la înaintare pe Simona Carmen Fătu, secretar de stat în Ministerul Economiei și reprezentant al Fondului Proprietatea timp de 12 ani, în Consiliul de Administrație Salrom. Misiunea doamnei Fătu este să exercite presiuni din ce în ce mai mari asupra Consiliului de Administrație Salrom. Misiunea doamnei Fătu este să exercite presiuni din ce în ce mai mari asupra Consiliului de Administrație pentru ca, în final, acesta să aprobe vânzarea „sării prin atragerea de investitori străini”. În spatele acestei exprimări, utilizată zilele trecute într-o dezbatere de către ministrul Claudiu Năsui, se ascunde de fapt înstrăinarea mascată a Salrom. Pentru că obiectul de activitate al Salrom este tocmai exploatarea și comercializarea sării și a grafitului. În momentul în care aduci un investitor, căruia îi cedezi toate cantitățile de sare și grafit în formă neprelucrată, se cheamă că ai înstrăinat practic Salrom și, în esență, bogăția de sare și grafit a României.

Interesant este că Salrom este o societate pe profit, nicidecum pe pierdere și, în consecință, nu există absolut nici un motiv rațional pentru a o înstrăina. În mod evident, profitul poate crește exponențial, în măsura în care sarea și grafitul sunt prelucrate și comercializate ca produs finit și nu vândute pur și simplu așa cum sunt extrase din pământ, dar și în condițiile în care exploatările de sare abandonate pot fi utilizate ulterior sub aspect turistic și terapeutic.

Având în vedere cele prezentate mai sus, este firesc să ne întrebăm de ce Ministrul Năsui, împreună cu guvernarea PNL-USRPLUS-UDMR, ar dori să înstrăineze această companie a statului român? De ce trebuie să meargă banii în buzunarele altora, când ar putea rămâne românilor? Iar răspunsul mă tem că-l găsim în interesele personale sau de grup ale celor de la PNL-USRPLUS-UDMR, care de când se află la guvernare, au guvernat pentru dânșii, pentru multinaționale, apărând interesele economice ale altor state, nicidecum pentru români și interesele economice ale României.

Atenție! Urmează Hidroelectrica și altele…”, a declarat senatorul Ioan Stan.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.