Senatorul PSD de Suceava Virginel Iordache a declarat că miercuri, 19 februarie 2020, în Plenul Senatului, a votat “pentru” respingerea Ordonanței de urgență a guvernului PNL, privind alegerile anticipate.

La finalul votului s-au înregistrat 86 de voturi ”pentru” (PSD, UDMR, ALDE, PMP) și 34 de voturi ”împotrivă” (PNL, USR), votul împotriva Ordonanței având la bază avizul dat de Comisia juridică.

 „Ordonanța, cu pricina, primise «aviz negativ» în Comisia juridică, pentru că nu avea toate avizele, al Consiliului Legislativ și al MAI, avize absolut necesare. Ordonanţa era astfel elaborată încât alegerile anticipate să se fi putut desfășura la data la care ar fi dorit PNL. Termenul, pentru anunţarea datei alegerilor parlamentare după dizolvarea Parlamentului, stabilit prin acest proiect de OUG este de 50 de zile, anunţul putând fi făcut în termen de cinci zile de la dizolvarea Parlamentului”, a explicat senatorul sucevean.

Acesta a precizat că în Legea electorală se stipulează clar că anunțul declanșării alegerilor anticipate este de 90 de zile.

        „De asemenea Ordonanţa introducea posibilitatea ca, la alegerile parlamentare anticipate, românii care se află în altă localitate decât cea de domiciliu să poată vota pe liste suplimentare, acolo unde se află. Aceasta prevedere intra în contradicție flagrantă cu Legea electorală care introduce noțiunea de «circumscripție electorală»”, a transmis parlamentarul sucevean.

Virginel Iordache a adăugat că celelalte prevederi ale ordonanței respinse, anume dublarea numărului de senatori și deputați din diaspora precum și acordarea unor facilitați de vot românilor din afara granițelor vor face obiectul unei inițiative legislative a PSD care va fi dezbătută, în Parlament, în regim de urgență.

„Mă întreb, evident retoric, unde este interesul cetățeanului în această Ordonanță, care este urgența? Sunt convins că altele sunt nevoile și urgențele românilor. Este lesne de înțeles că PNL dorește să subjuge interesele românilor, intereselor de partid”, a conchis senatorul PSD Virginel Iordache.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.