Senatorul PSD de Suceava Virginel Iordache a transmis un comunicat de presă cu ocazia împlinirii a 516 ani de la moartea lui Ștefan cel Mare. Potrivit parlamentarului sucevean, marele voievod este un simbol a ceea ce poate fi poporul român atunci când este condus de oameni care într-adevăr iubesc țara.

Redăm în continuare mesajul integral transmis de senatorul Iordache:

Astăzi, 2 iulie, se împlinesc 516 ani de la moartea lui Ştefan cel Mare, o personalitate marcantă a istoriei noastre, înzestrată cu mari calități de om de stat, diplomat și conducător militar, considerat pe bună dreptate cel mai mare voievod al Moldovei în Evul Mediu (1457-1504).
Continuator dar, totodată, şi creator de tradiţie politică, Ştefan cel Mare a reuşit să scoată în evidență atât puterea de creaţie a poporului român în cele mai diverse domenii, cât şi identitatea europeană a statalităţii româneşti.
Ştefan cel Mare a înălţat Moldova şi a implicat-o ca putere în procesul complex, transformator, care a făcut din Europa celei de a doua jumătăţi a secolului al XV-lea o „Nouă Europă”.
În numele suveranităţii de drept divin în guvernarea ţării, el a ştiut – în funcţie de împrejurări – când să folosească sabia şi când arma diplomaţiei; a acţionat cu îndrăzneală şi prudenţă pentru a crea şi menţine echilibrul între forţele în mijlocul cărora a fost obligat să manevreze.
Totodată, anii domniei lui Ştefan cel Mare au fost şi ani de fructuoasă colaborare între Domnie şi Biserică. Protecţia pe care Domnia i-a arătat-o, Biserica i-a răspuns cu înalta ei autoritate morală în armonizarea socială, cu sprijinul şi binecuvântarea actelor de guvernământ şi sacralizarea imaginii domnitorului.
Numeroasele edificii bisericeşti ridicate de Ştefan cel Mare, înzestrate cu bogate resurse economice, sunt mărturii ale credinţei spre care convergeau simţirile cugetului şi ale spiritului, dar sunt, totodată, mărturii ale unei politici de stat, de glorificare a ctitorului lor, care dezvolta tradiţia dinastică a ţării şi solidariza Moldova cu idealurile Europei creştine.
În acest sens, Ştefan cel Mare nu trebuie să fie socotit ca un stăpânitor local, mărginit la datinile şi la orizontul ţării sale. El era un principe al Europei, care cunoştea lumea şi toate rosturile şi legăturile ei. Nu numai legături bisericeşti cu călugării ce veneau de la Muntele Athos sau din părţile ortodoxe mai îndepărtate, dar solii veneau şi se întorceau din ţări îndepărtate și treceau prin Moldova. E destul să amintim că legătura dintre împăratul Maximilian de Habsburg şi ţarul Ivan aI-III-lea , prima legătură diplomatică a Rusiei cu Europa apuseană, s-a făcut prin mijlocirea lui Ştefan cel Mare.
Așadar, acest voievod este mai mult decât o personalitate a istoriei noastre. El este un simbol a ceea ce poate fi poporul român atunci când este condus de oameni care într-adevăr iubesc țara. Se cuvine să-i cinstim memoria și să-l pomenim ori de câte ori avem ocazia.
Dumnezeu să-L odihnească în pace!”, a transmis senatorul Virginel Iordache.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.