Senatorul PNL de Suceava Daniel Cadariu a inițiat un proiect de lege prin care propune reducerea TVA, pentru lemnul de foc pentru populație, de la 19% la 9%.  Senatorul a arătat că în acest moment prețul  lemnului de foc pentru populație a devenit mai mare decât prețul lemnului pentru industrie, iar în consecință populația se confruntă cu o criză a lemnului.

„În ultima perioadă, populația se confruntă cu o criză a lemnului de foc deoarece legislația actuală împiedică accesul oamenilor la lemn de foc la prețuri accesibile și în același timp procurat în mod legal. Prin legile actuale, se încalcă prevederile Codului silvic ce arată că lemnul trebuie să ajungă în mod prioritar la populație, pentru împlinirea nevoilor de bază.

Prețul lemnului de foc pentru populație a devenit mai mare decât prețul lemnului pentru industrie. În România, din 8 milioane de gospodării, aproape jumătate se încălzesc iarna cu lemne de foc, iar birocrația a făcut ca pădurile statului să nu mai poată da suficient lemn de foc pentru populație. Pe de altă parte din pădurile private nu se mai poate exploata legal masa lemnoasă, pentru că s-a pus accentul exclusiv pe combaterea tăierile ilegale. Legislația atât de stufoasă pe contravenție, pe transport, pe emiterea avizelor, pe acord de mediu, pe regulamentul de autorizare a depozitelor temporare, a creat confuzie şi a bulversat întreg sectorul forestier ducând de multe ori la tranzacționarea lemnului pentru populație prin speculă”, a declarat senatorul Daniel Cadariu.

 

Daniel Cadariu mai spune că legislația în domeniul lemnului de foc este atât de stufoasă, încât a creat confuzie și a bulversat întreg sectorul forestier.

„Lemnul de foc pentru populație, la care face referire prezentul proiect de lege este cel prevăzut în anexa I la Regulamentul (CEE) nr. 2658/87 al Consiliului , cărora li se aplică dispozițiile Regulamentului (UE) nr. 995/2010 al Parlamentului European şi al Consiliului din 20 octombrie 2010 de stabilire a obligațiilor ce revin operatorilor care introduc pe piață lemn şi produse din lemn – Lemn și produse din lemn, în conformitate cu clasificarea din Nomenclatura combinată prevăzută în codul 4401 – Lemn de foc, sub formă de trunchiuri, butuci, ramuri, vreascuri sau sub forme similare; lemn sub formă de așchii sau particule; rumeguș, deșeuri și resturi de lemn, chiar aglomerate, sub formă de butuci, brichete, pelete sau forme similare”, a arătat senatorul PNL.

Conform inițiatorului acestui act normativ, în Uniunea Europeană, statisticile EUROSTAT arată că lemnul pentru foc în statele membre au cote de TVA variabile, cum ar fi: Belgia 6%, Luxemburg 8%, Polonia 8%, Franța 10%.

„Propunerea legislativă este în concordanță cu Directiva 2006/112/CE a Consiliului din 28 noiembrie 2006 privind sistemul comun al taxei pe valoarea adăugată, unde la Articolul 122, este prevăzut că <Statele membre pot aplica o cotă redusă livrărilor de plante vii sau de alte produse de floricultură, inclusiv bulbi, rădăcini și produse similare, flori tăiate și frunze ornamentale, și livrărilor de lemn folosit ca lemn pentru foc>”, a declarat Cadariu.

Acesta a mai spus că dacă această propunere legislativă ar trece actul normativ ar intra în vigoare pe 1 ianuarie 2019, pentru ca în cursul anului acesta să nu existe repercusiuni asupra bugetului de stat.

„Consider că diminuarea de la 19% la 9% a taxei pe valoare adăugată a lemnului de foc pentru populație va avea o consecință directă în reducerea cheltuielilor cu utilitățile în gospodăriile populației, ceea ce ar avea un plus valoare prin venituri suplimentare în asigurarea creșterii nivelului de trai”, a explicat Daniel Cadariu.

Comentarii Facebook

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.