Daniel Constantin Cadariu, senatorul PNL de Suceava a solicitat imperativ Guvernului PSD să includă în Legea bugetului pentru anul 2019 suma de 30,3 milioane de lei necesară pentru plata ratelor și dobânzilor la creditul de 86,3 milioane de euro angajat de județul Suceava și 60 de primării pentru proiectul „Suceava-Utilități și Mediu la Standarde Europene” subliniind că altfel 60 de primării riscă să intre în faliment.
Potrivit unui comunicatului de presă senatorul Daniel Cadariu solicită guvernării PSD să înceteze cu minciuna și să dea înapoi banii sucevenilor.
„După ce s-au luat investițiile realizate pe componenta gaz a Programului „Utilități şi mediu la standarde europene în județul Suceava”, sucevenii plătesc total nejustificat, din banii lor, rate și dobânzi la credit.E momentul ca PSD sa înceteze cu minciuna. Dacă vor cu adevărat să nu provoace falimentarea și închiderea a peste 60 de primării din județul Suceava, ar trebui să includă în Proiectul Legii Bugetului pe 2019 sumele necesare acoperirii ratelor și dobânzilor scadente în anul 2019, ca sprijin pentru cele 60 de primării din județul Suceava afectate de împrumutul pentru Programului „Utilități şi mediu la standarde europene în județul Suceava”, declarat Cadariu.
Senatorul anunță că atenționează Guvernul și printr-o interpelare adresată ministrului de Finanțe. Potrivit demnitarului sucevean în cursul anului 2018 a avut nenumărate discuții și demersuri pentru a convinge guvernarea PSD să aibă în vedere rezolvarea unui subiect prioritar al județului Suceava: Programul „Utilități şi mediu la standarde europene în județul Suceava”.
Cadariu a afirmat că toate demersurile nu au stârnit nicio reacție, deși au fost multe promisiuni, atât în discuțiile din Parlament cât și cu primarii din județul Suceava.
„Stimați decidenți din PSD, ați invocat tot felul scuze și ați făcut trimitere la tot felul de soluții imposibil de aplicat. Ați afirmat că nu puteați aloca bani pentru că nu erau prinși în Bugetul pe 2018. Reamintesc faptul că parlamentarii PNL au făcut un amendament la Legea Bugetului pe 2018 prin care să se aloce fondurile necesare, amendament respins, din păcate. Ulterior s-a dovedit că, și în aceste condiții, Bugetul ar fi permis alocarea de fonduri, dovadă că ați făcut rectificare bugetară. Însă pentru această destinație ați alocat fix ZERO LEI”, a arătat Cadariu.
Printre soluțiile propuse de decidenții politici ai PSD s-a conturat câteva sugestii printre care: primăriile afectate ar putea găsi o altă soluție de finanțare prin Trezorerii, dar nu s-a mai precizat și nimeni nu a mai auzit nimic pe această temă.
„Ați declarat că primăriile afectate de acest împrumut vor putea face plăți din excedent! Care excedent? Aceste primarii sunt în situații limită din punct de vedere financiar, neavând fonduri pentru funcționare sau cofinanțarea de proiecte. Apoi, se știe că le-ați luat banii din excedent, acolo unde au mai fost. Mai mult, veniturile primăriile au fost afectate prin diminuarea impozitului pe venit de la 16% la 10%, fără a veni cu necesarele și promisele compensări”, a mai spus senatorul sucevean.
El susține că personal, a avut discuții pe subiect la începutul anului 2018 în cadrul lucrărilor din Comisia pentru buget, finanțe, activitate bancară şi piață de capital din Senatul României atunci când erau dezbătute două proiecte de legi care aveau legătură cu Programul „Utilități şi mediu la standarde europene în județul Suceava”.
Senatorul liberal face referire la Legea 533/2017 pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 90/2017 privind unele măsuri fiscal – bugetare, modificarea și completarea unor acte normative și prorogarea unor termene – pentru care am propus un amendament de modificare a Art. 33 din Ordonanța de urgenta a Guvernului nr. 90/2017 și legea 517/2017 privind preluarea la datoria publică a sumei de 17.261.739,95 euro, parte din împrumutul extern contractat, cu garanția statului, prin Ministerul Finanțelor Publice, de către Consiliul Județean Suceava, în asociere cu un număr de 60 unități administrativ-teritoriale din județul Suceava, de la Deutsche Bank AG Londra, pentru finanțarea Programului „Utilități şi mediu la standarde europene în județul Suceava”
„În ambele situații PSD a propus membrilor comisiei respingerea propunerilor mele, făcând promisiunea că vor fi sprijinite localitățile sucevene afectate atunci când acestea vor avea nevoie, adică în lunile martie și septembrie, când sunt termene scadente la plata ratelor și dobânzilor din credit. Luna martie 2018 a trecut, a trecut și luna septembrie și nu s-a întâmplat absolut nimic în sensul celor promise”, a explicat Cadariu.
Senatorul Cadariu a mai spus că unitățile administrativ teritoriale împrumutate – parte în Program, au venituri proprii insuficiente pentru rambursarea la termen a ratelor şi dobânzilor scadente.
„Rămânerea în continuare a obligației de rambursare a creditului în condițiile arătate, pune în pericol realizarea altor proiecte pentru care s-ar putea obține finanțare din fonduri europene de către unitățile administrativ teritoriale”, a adăugat Cadariu.
El prezintă și stadiul rambursării împrumutului extern se prezintă astfel:
Creditul contractat este de 86.300.000 EUR; din care rambursare 17 rate de capital (17×2.104.878,05 EUR): 35.782.926,85 EUR; credit rămas de rambursat: 50.517.073,15 EUR; dobânzi plătite (inclusiv scadența la 28.09.2018): 59.049.902,42 EUR.
„Solicit imperativ să încetați cu minciuna și să includeți în Proiectul Legii Bugetului pe anul 2019 suma de 30.392.308,04 lei pentru acoperirea ratelor și dobânzilor aferente creditului pentru Programului „Utilități şi mediu la standarde europene în județul Suceava”, scadente în anul 2019”, a cerut Daniel Cadariu.
Lasa un raspuns