Senatorul PSD de Suceava Virginel Iordache a anunțat că în Senat, a fost votată „Legea pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul educaţiei”, Senatul fiind camera decizională.

Potrivit actului normativ, în educaţia antepreşcolară vor fi grupe de maximum 8 copii,dar nu mai puțin de 3, la învăţământul preşcolar grupele vor cuprinde în medie 12 copii, dar nu mai puţin de 6 şi nu mai mult de 17, iar în învăţământul primar clasele vor cuprinde în medie 17 elevi, dar nu mai puţin de 10 şi nu mai mult de 22.

În învățământul gimnazial clasele vor cuprinde în medie 22 de elevi, dar nu mai puţin de 10 şi nu mai mult de 26, iar în învăţământul de artă clasa va cuprinde în medie 14 elevi, dar nu mai puţin de 8 şi nu mai mult de 25 şi pot fi constituită din maximum 4 grupe. Grupa cuprinde în medie 6 elevi, dar nu mai puţin de 4 şi nu mai mult de 10;
De asemenea, învăţământul liceal şi profesional clasa va cuprinde în medie 22 de elevi, dar nu mai puţin de 12 şi nu mai mult de 26, iar în învăţământul dual clasa va cuprinde în medie 22 de elevi, dar nu mai puţin de 12 şi nu mai mult de 26.

„Modificările votate în senat prevăd și ca instruirea practică şi pregătirea de specialitate să se desfăşoare pe grupe de minimum 8 elevi şi maximum 12 elevi, iar clasele din învăţământul profesional, dual şi vocațional să fie constituite din maximum 4 grupe cu calificări diferite”, a precizat senatorul Iordache.

Actul normativ prevede și faptul că în învăţământul postliceal clasa cuprinde în medie 22 de elevi, dar nu mai puţin de 12 şi nu mai mult de 26, în învăţământul special pentru elevi cu deficienţe uşoare şi/sau moderate grupa cuprinde în medie 8 elevi, dar nu mai puţin de 6 şi nu mai mult de 10, iar în învăţământul special pentru elevi cu deficienţe grave: grupa cuprinde în medie 4 elevi, dar nu mai puţin de 3 şi nu mai mult de 5.
Același proiect mai arată că pentru fiecare disciplină şi domeniu de studiu, programa şcolară acoperă 65% din orele de predare şi evaluare, lăsând la dispoziţia cadrului didactic 35% din timpul alocat disciplinei/domeniului de studiu respectiv. În prezent, profesorul are la dispoziție 25% din timpul alocat disciplinei.

„În funcţie de caracteristicile elevilor şi de strategia şcolii din care face parte, profesorul decide dacă procentul de 35% din timpul alocat disciplinei/domeniului de studiu este folosit pentru învăţare remedială, pentru consolidarea cunoştinţelor sau pentru stimularea elevilor capabili de performanţe superioare, conform unor planuri individuale de învăţare elaborate pentru fiecare elev”, a explicat parlamentarul sucevean.

De asemenea, proiectul care modifică Legea Educației le dă gratuitate elevilor pentru transport.

„Elevii din învăţământul obligatoriu, profesional şi liceal acreditat/autorizat beneficiază de gratuitate pentru transportul local în comun, de suprafaţă, naval şi subteran, precum şi pentru transportul rutier județean și interjudețean, feroviar şi naval, pe tot parcursul anului calendaristic. Consiliile județene și consiliile locale organizează transportul public în vederea asigurării transportului elevilor spre școli.

 De asemenea, elevilor care nu pot fi şcolarizaţi în localitatea de domiciliu li se decontează cheltuielile de transport din bugetul Ministerului Educaţiei și Cercetării, prin unităţile de învăţământ la care sunt şcolarizaţi, pe bază de abonament sau li se asigură decontarea sumei ce reprezintă contravaloarea a 52 călătorii dus-întors pe an, dacă locuiesc la internat sau în gazdă, mai arată aceeași sursă”, a mai transmis senatorul Virginel Iordache.

Legea adoptată în parlament modifică și numărul de elevi de care ar trebui să aibă grijă un consilier școlar. Dacă în prezent un consilier şcolar ar trebui să se ocupe de 800 de elevi, modificarea arată că acesta va avea în grijă un număr de 500 de elevi sau de 300 de preşcolari.
Legea aprobată în Senat a fost trimisă la promulgare președintelui Klaus Iohannis.

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.