Senatorul PSD de Suceava Virginel Iordache susține că măsurile economice adoptate de Guvern, vor avea un impact minor, iar costurile vor fi mai mari decât beneficiile. Într-o postare pe pagina de Facebook, parlamentarul sucevean precizează că măsurile nu stimulează creșterea producției, nici măcar continuarea ei.

Redăm în continuare mesajul integral transmis de senatorul Virginel Iordache.

 

„Prea puțin, prea birocratic și sper nu prea târziu !

Nu am crezut vreodată, că noi, românii o să trecem prin așa ceva.
După 3 luni de căutări, de ezitări , 3 luni in care Președintele ne-a vorbit numai despre anticipate, după 3 luni irosite, abia ieri a apărut o schiță de Plan de măsuri economice.
Măsurile cuprinse in acest plan vor avea doar un impact minor în economie, costurile vor fi mult mai mari decât beneficiile. Aceste măsuri nu stimulează de fel creșterea producției nici măcar continuarea ei , este un plan birocratic redactat pe genunchi și … atenție …poate da naștere la fraude. Nu există nicio masură pentru o stimulare rezonabilă a cererii.
Nu am crezut că cei care au primit încrederea Parlamentului și care ar trebui să ne dea siguranța zilei de mâine nu pot ( nu am zis nu vor ) să facă nimic pentru România și români .
Iată câteva argumente, grăitoare , despre acțiunile acestui guvern și in oglindă propunerile PSD. Vă las pe Dvs. să judecați justețea măsurilor . Singurul lucru pe care vi-l cer este răbdarea de a lectura materialul .
A. Programul nu identifica corect principalele sectoare economice afectate de criza coronavirus – turism , transport, divertisment, auto. Pentru acestea nu există măsuri efective de sprijin / salvare.
o Sectorul auto de exemplu, un sector strategic pentru România nu are adresată nicio măsură de sprijin pentru producție. Sectorul auto aduce anual 16% din PIB ul României și 26% din exporturi precum si 2 miliarde euro venituri din taxe si impozite.
o Sectorul productiei de medicamente și materiale sanitare, alt exemplu. Nu are nicio masura care să stimuleze productia internă.
Ce a propus PSD în acest sens:
1) Schema de ajutor de stat de 300 milioane lei pentru producatorii de medicamente din România
2) Plafonarea taxei clawback la 20% în 2020 pentru medicamentele generice, în mare parte produse în ţară.
3) Finanțarea unei scheme de ajutor de stat de 300 de milioane de lei pentru sprijinirea companiilor strategice naționale CFR și TAROM.
4) Schema de ajutor de stat de 300 milioane lei pentru sustinerea industriei auto si componente auto .
B. Planul PNL încurajează închiderea companiilor și concedierea angajaților în loc să stimuleze continuarea producției cât de mult posibil și menținerea locurilor de muncă. Solutia platii a 75% din somajul tehnic pentru lucratorii concediati trebuie folosita doar temporar, exceptional si nu ca stimul ptr inchiderea productiei si trimiterea în șomaj a angajatilor.
Ce a propus PSD în acest sens?
o În domeniile in care productia poate fi continuata fara riscuri pentru sănătate să se asigure angajatorilor măști, mânuși și dezinfectanti astfel incat productia sa continue. De asemenea in constructii exterioare, activitatea poate fi continuata, de exemplu. In agricultura, la fel.
C. Este mult prea birocratic și dă naștere la fraude.
o Pentru ca IMM urile sa beneficieze de garantiile acordate de stat trebuie să indeplinească tot felul de formalitati, avize, dosare etc.Nu se stie care sunt procedurile, formularele, actele de pus la dosar, cat timp dureaza aprobarea si, mai ales, ce criterii trebuie indeplinite
o Mai mult aceste garantii se dau doar firmelor care primesc certificat de la Ministerul Economiei ca făcând parte dintr-un sector economic puternic afectat. Cum stim care sunt sectoarele afectate daca nu sunt prevazute criterii, indicatori ?
o Mecanismul garantiilor exista si pana acum dar daor cateva zeci/ sute au apelat la acest mecanism in ultimii ani din cauza birocratiei.
o Maximum de capacitate al FNGCIMM pentru acordarea acestor garantii este de 2500-3000 de dosare aprobate pe lună.

D. Sa presupunem ca ar creste oferta. Daca nu are cine si cu ce cumpăra – de ce să se producă?
o De aceea PSD am propus masuri simetrice pe cerere si oferta. De exemplu, la industria auto, daca stimulam oferta adica productia prin Schema de ajutor de stat de 300 milioane lei propunem si Dublarea Programelor Rabla Clasic și Rabla Plus de la 550 milioane la 1,1 miliarde lei in 2020 astfel incat să existe cerere nu pentru 60.000 de unitati ci pentru 120.000. Propunem si Program Rabla pentru institutii publice astfel incat cererea sa mai creasca cu 10.000 unitati …s.a.m.d
Pe langa masurile de mai sus, PSD considera că sunt prioritare urmatoarele actiuni:

1) Realocarea din bugetul de stat a unei prime tranșe de minimum 5 miliarde de lei pentru suplimentarea bugetului Ministerului Sănătății, în vederea achiziționării de medicamente, materiale sanitare și echipamente medicale.
2) Program de 2 miliarde lei pentru dotarea cabinetelor de medicină de familie. In plus, Impozit zero pentru veniturile obtinute de medicii de familie si asistentele medicale din cadrul cabinetelor de medicina de familie (un asistent medical per cabinet) incepand cu 1 aprilie 2020.
3) Plafonarea preturilor (prin limite maxime, in jos putand sa mearga) la medicamente, alimente si utilitati (gaze, energie, apa, abonament TV si internet, telefon) la nivelul mediu din ultimele 3 luni, asa cum prevede art 15 din Decretul pv instituirea starii de urgenta
4) CAS si CASS suportate de stat pentru 3 luni in cazul livratorilor angajati de catre marile retele de super/ hypermarketuri cu contract de munca astfel incat produsele de stricta necesitate sa ajunga la populatie.
5) Suspendarea plății ratelor bancare pentru persoanele aflate în izolare sau în carantină. Suspendarea la cerere a platii ratelor bancare cu prelungirea termenului de rambursare.
6) Dialog continuu și transparent între Guvern și Banca Națională a României pentru a menține dobânda la credite la un nivel care să stimuleze companiile să apeleze la credite bancare pentru relansarea producției. PSD propune Bancii Nationale a României spre analiză fundamentarea și implementarea unei Scheme de credite cu dobanda fixă și subventionată pentru IMM uri de 1 miliard de euro. Astfel, BNR va da credite cu 0% dobanda bancilor comerciale. Băncile comerciale vor fi obligate ca aceste credite sa fie acordate IMM urilor cu o dobanda de maximum 3% pe an, in lei, cu perioada de minimum 3 ani si maximum 10 ani, pentru noi investitii (inclusiv leasing) si capital de lucru. Creditul maxim per IMM este de 2 milioane euro.
7) Amânarea unor impozite în anumite condiții și ulterior unei analize rapide privind impactul financiar și economic.
Concluzia mea este că in acest moment România are un guvern ce dovedește pe zi ce ce trece că este depășit și tot mai neputincios, un întreg guvern aflat în exil, condus de un autoizolat, care nu știe ce sa facă în fața pandemiei care cuprinde ușor, dar sigur România. Întrebarea pe care mi-o pun este una simplă, retorică de altfel : dacă nu au putut să aibă grijă de ei, ce pot sa facă pentru noi?”, a scris Virginel Iordache pe Facebook.

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.