Senatorul PSD de Suceava Virginel Iordache a transmis că un studiu IRES demonstrează că ideea testării prin sondaj, pentru a afla ponderea populaţiei care este infectată cu noul coronavirus, dar şi câte persoane sunt deja imunizate, este acceptată de peste trei sferturi dintre români.

„Este o cifră covârșitoare, de care autoritățile executive ale statului ar trebui să țină cont, în definirea strategiilor pentru combaterea epidemiei de Covid-19. Consider că fără a avea date clare cu privire la numărul celor infestați cu acest virus, nu putem discuta despre legitimitatea sau ilegitimitatea măsurilor luate până în prezent împotriva epidemiei și nici despre oportunitatea măsurilor viitoare pe care autoritățile vor să le ia începând cu data de 15 mai”, a declarat Virginel Iordache.

În momentul de față, potrivit senatorului sucevean, nu sunt argumente pentru ca o restricție să fie menținută, eliminată sau adăugată.

„Fără un studiu de anvergură, autoritățile nu pot explica de ce este sigur să mergi la super-market, dar este riscant să mergi în biserici, de ce poți să mergi la muzeu, dar nu ai voie să te plimbi în parc, din ce cauză elevii din clasele a-VIII-a și a-XII-a nu se pot îmbolnăvi de Covid-19, în timp ce pentru ceilalți este foarte periculos să se prezinte la ore, după cum nu vor reuși să argumenteze nicicând interdicția sau restricția deplasării între localități. Acestea sunt măsuri luate după ureche, de un guvern care nu a făcut nimic, altceva, decât să copie diferite măsuri de prevenție luate de alte state, fără a ține cont de specificul și gradul de evoluției al bolii pe teritoriul României. Asta pentru că nimeni din arcul guvernamental nu a încercat să aibă o abordare rațională, științifică a acestei situații”, a mai declarat senatorul Virginel Iordache.

Potrivit parlamentarului sucevean, astăzi nu se știe care e numărul real al infecțiilor, pentru că asimptomaticii sau cei cu simptome ușoare nu au fost testați.

„De asemenea, nu știm care e numărul real al deceselor cauzate de Covid-19, pentru că Guvernul nu raportează decât decesele din spitale. Nu știm câte decese au fost provocate de acest virus în afara spitalelor, la căminele de bătrâni sau la domiciliu și lista necunoscutelor poate continua. Or în absența acestor date, orice măsură luată, împotriva epidemiei de SARS-CoV2, nu poate fi argumentată din niciun punct de vedere”, a transmis Virginel Iordache.

Acesta a precizat că Guvernul României nu are o explicație cu privire la opoziția sa de a testa static sau în masă populația țării, aceste testări fiind făcute, de foarte multe state care se confruntă cu această epidemie, tocmai cu scopul de a identifica cele mai potrivite măsuri pentru a proteja populația de Covid-19.

„Având în vedere că până și în Kabul, Afganistan, se fac teste prin sondaj, probabil că actualul guvern știe că situația la nivelul țării este mult mai rea, decât ne-o prezintă prin rapoartele oficiale și evită să ne prezinte adevărul, pentru a nu deconta la vot propria neputința în gestionarea acestei crize.
Închei această intervenție subliniind că în absența unor studii de anvergură sau a unor sondaje, deciziile Guvernului liberal sunt motivate doar sub aspectul propriilor interese politice. Practic, fără rezultatele studiilor sau sondajelor respective, nu știm dacă situația epidemiologică de pe teritoriul țării a evoluat în mai bine sau în mai rău. Dacă a evoluat în bine, restricțiile sunt nejustificate, dacă este mai rău ca la începutul epidemiei, eliminarea lor ne supune unor riscuri majore. Dar pentru că liberalii sunt învățați să guverneze după ureche, mă îndoiesc că vom avea parte de niște măsuri raționale, bazate pe cercetări științifice, care să ne ajute cu adevărat să traversăm cât mai bine, mai repede și mai eficient această perioadă.
P.S. Înclin să fac o predicție pentru Suceava … în urma «demersurilor» făcute de «conducerea luminată» a Sucevei starea de carantină va fi ridicată … Asta, așa, ca și pronostic politic … ce urmează după … o emisiune la un anumit post de televiziune și apoi … aplauze, aplauze și felicitări….”, a conchis senatorul PSD Virginel Iordache.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.