În perioada 12-13 octombrie senatorul PSD Virginel Iordache a făcut parte din delegația parlamentară română a care a efectuat o vizită de lucru la Kiev, unde au avut loc discuții cu autoritățile ucrainene în vederea menținerii învățământului în limba română în zonele cu minoritate română din Ucraina. Cu această ocazie, senatorul PSD a primit asigurări că actuala legislație ar putea fi modificată în condițiile unui aviz negativ din partea Comisiei de la Veneția.

De asemenea, autoritățile române au primit asigurări că va fi adoptată o altă lege, subsecventă legii educației existentă în acest moment, intitulată Legea învățământului preuniversitar, în care se va stipula clar că învățământul se va realiza și în limbile oficiale ale Uniunii Europene.  În acest context, există argumente pentru ca situația să fie reglementată cât mai curând iar minoritatea română din Ucraina  să-ți păstreze drepturile câștigate.

În continuarea acestei vizite, vineri 13 octombrie, senatorul Virginel Iordache împreună cu membrii delegații parlamentare sus menționate s-au întâlnit, la Parlamentul României, cu ministrul de externe al Ucrainei, Pavel Klimkin,  care a dat asigurări că președintele Ucrainei va ține cont de realitățile existente în acest moment și de recomandarea și avizul Comisiei de la Veneția. Părțile au convenit organizarea la Cernăuți a unei întâlniri bilaterale la care să participe membrii  Delegaţiei Parlamentului României pentru iniţierea dialogului cu instituţiile din Ucraina în vederea asigurării protecţiei drepturilor cetăţenilor aparţinând comunităţii româneşti – autohtone – din Ucraina, miniștrii  educației din cele două țări, ministrul de externe din Ucraina, ambasadorul Ucrainei în România și reprezentanți ai comunității românești din această regiune.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.