Proiectul prevede ca angajatorul va primi lunar câte 250 euro pentru fiecare angajat fără studii superioare pe care îl va forma profesional la locul de muncă și 300 euro lunar pentru persoanele cu studii superioare.
De asemenea, pentru fiecare contract de stagiu încheiat, angajatorul va primi 1.350 lei pe lună, în loc de 750 lei, cât prevede legea în prezent.
Ministerul Muncii susține, în expunerea de motive a proiectului, că prin aceste măsuri va scădea șomajul, mai ales în rândul persoanelor necalificate și în plus, mediul economic este susținut mai activ de stat.
Sumele puse la dispoziţia angajatorilor vor veni din cadrul Programului Operaţional Capital Uman, din fonduri europene, astfel că nu este afectat bugetul de stat. Conform datelor oficiale, beneficiari vor fi 400.000 de tineri cu vârste cuprinse între 16 și 24 de ani.
Conform proiectului, ucenicia la locul de muncă va fi organizată pentru nivelurile 2,3 și 4 de calificare.
Legea nr. 279/2005 privind ucenicia la locul de muncă
Art. 9, alin. (1) va avea un nou articol, cu următorul cuprins:
„(1) Durata contractului de ucenicie se stabilește în funcție de nivelul de calificare pentru care urmează să se pregătească ucenicul, fără a putea fi mai mică de:
- a) 12 luni, în cazul în care ucenicia se organizează pentru dobândirea competențelor corespunzătoare unei calificări de nivel 2;
- b) 24 luni, în cazul în care ucenicia se organizează pentru dobândirea competențelor corespunzătoare unei calificări de nivel 3;
- c) 36 luni, în cazul în care ucenicia se organizează pentru dobândirea competențelor corespunzătoare unei calificări de nivel 4.”
Legea nr. 335/2013 privind stagiul profesional a fost completată, prin același proiect legislativ, cu mărirea sumei pe care angajatorii o primesc de la stat pentru fiecare contract de stagiu, în vederea stimulării acestora de a încheia cât mai multe astfel de contracte.
Art. 28, alin. (1) se modifică și va avea următorul cuprins:
„(1) Angajatorul care încheie un contract de stagiu, în condițiile prezentei legi, beneficiază la cerere pe perioada derulării contractului de stagiu de o sumă în cuantum de 1.350 lei/lună, acordată din bugetul asigurărilor de șomaj în limita fondurilor alocate cu această destinație.”
Propunerea legislativă votată de Senat va fi analizată acum de Comisiile de specialitate din Camera Deputaților, care pot depune amendamente, și apoi va fi supusă la vot în plenul camerei decizionale.
Sursa: www.legestrat.ro