Senatul Argentinei a aprobat legalizarea avortului. Drept urmare, femeile au ieşit în stradă pentru a sărbători decizia revoluţionară, în condiţiile în care America Latină are unele dintre cele mai aspre legi cu privire la întreruperea sarcinilor.

Senatul argentinian a votat după o dezbatere de 12 ore o lege prin care avortul este legal până în a 14-a săptămână de sarcină. Ea fusese deja aprobată de Camera Deputaţilor, dar Senatul era forul decizional.

Legea este una revoluţionară pentru America Latină, în contextul în care aici există unele dintre cele mai dure reguli privind avortul.

Senatorii au aprobat-o cu 38 de voturi ”pentru”, 29 de voturi ”împotrivă” şi o abţinere, potrivit news.ro, citând El Pais.

Dacă în anul 2018 politicienii au votat, la limită, respingerea ei, acum legea a fost susţinută de către Guvern.

”Este o zi a speranţei, vom începe dezbaterea unui proiect care va preveni multe decese nedrepte”, a spus senatoarea Norma Durango înainte de plen.

 

Decizie contestată de Biserica Catolică

Biserica Catolică, care are o mare influenţă în ţările din America Latină, se opune acestei schimbări şi ceruse senatorilor să respingă legea. Papa Francisc chiar a avut şi o postare pe Twitter în acest sens: ”Fiecare proscris este un copil al lui Dumnezeu”.

Acum, în Argentina, femeile care decid întreruperea sarcinii o vor putea face în mod legal, sigur şi gratuit în sistemul de sănătate.

Legea care era în vigoare fusese adoptată în anul 1921, iar avortul era considerat un delict. Excepţie făceau cazurile în care sarcina era rezultatul unui viol sau dacă punea în pericol viaţa mamei. În 2018, 38 de femei au murit din cauza complicaţiilor survenite în urma unor proceduri nesigure de întrerupere a sarcinilor.

Pe străzile capitalei Buenos Aires, numeroase femei au ieşit pentru a sărbători.

 

Sursa: Observatornews.ro

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.