În cererea de reexaminare, Traian Băsescu atrage atenția asupra faptului că prin această modificare medicilor li se diminuează răspunderea penală pentru „toate infracțiunile la care subiectul activ este un funcționar public, în sensul legii penale”.
„Prin această modificare, medicii nu mai pot fi asimilați în categoria funcționarilor publici în sensul legii penale care consideră funcționar public ‘orice persoană care exercită un serviciu de interes public prin care a fost învestită de autoritățile publice sau care este supusă controlului ori supravegherii acestora cu privire la îndeplinirea respectivului serviciu public”, mai precizează președintele în documentul amintit.
Membrii Comisiei pentru sănătate au întocmit însă un raport de respingere a cererii de reexaminare și de adoptare a legii privind aprobarea OUG nr. 2/2014 pentru modificarea și completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative în forma trimisă spre promulgare.
Membrii Comisiei și-au motivat decizia prin faptul că profesia medicală este „liberală prin excelență”.
„Peste tot, în Uniunea Europeană, profesia medicală este legiferată ca fiind liberală. Medicul nu este funcționar public, iar echivalarea dintre ele împiedică o relație autentică cu pacientul. Independența profesională este, potrivit studiilor, cea mai importantă pentru medici. Toate studiile sociologice pun pe primul loc plecarea din cauza faptului că sunt echivalați cu funcționari publici”, se arată în raport.
De asemenea, Comisia reamintește că 15 mii de medici au părăsit România începând cu 2008.
„Doar în primele șase luni ale acestui an, numărul medicilor plecați a atins cifra de 1.200. Deficitul de medici se resimte tot mai acut în România, atât pe zone, cât și pe specialități. Adoptarea actului normativ, în forma adoptată de Parlament, ar constitui un mesaj pozitiv pentru lumea medicală, care ar putea reduce fenomenul migrației”, mai argumentează senatorii în același document.
Senatul a respins, în calitate de primă Cameră sesizată, cererea de reexaminare a președintelui, cu 82 de voturi pentru, 4 voturi împotrivă și 5 abțineri. Legea are caracter ordinar.
Lasa un raspuns