Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe, a amenințat că se va ajunge la o ciocnire directă între forțele rusești și cele ale NATO, dacă alianța va da curs propunerii Poloniei de a trimite trupe de menținere a păcii în Ucraina.

Lavrov amenință NATO cu războiul extins

Oficialul rus a insistat că o astfel de măsură va duce la o ciocnire directă între forțele rusești și cele ale NATO.

„Colegii polonezi au spus deja că acum va avea loc un summit NATO şi că trebuie trimise trupe de menţinere a păcii în Ucraina. Sper că ei înţeleg despre ce e vorba – va fi o ciocnire directă între forţele ruse şi cele ale NATO, pe care nu numai că toată lumea dorea să o evite, dar mai şi spuneau că aşa ceva nu ar trebui să aibă loc în principiu”, a declarat Serhei Lavrov, potrivit RIA Novosti, citat de Reuters.

Și, din nou, el a acuzat Statele Unite că nu ajută deloc negocierile dintre Rusia și Ucraina, ba dimpotrivă: „E greu să scapi de impresia că colegii noştri americani îi ţin de mână” pe ucraineni.

Washingtonul vrea „să domine” ordinea mondială prin intermediul sancțiunilor, a mai spus Lavrov.

Propunerile Poloniei de reacție la invazia Rusiei în Ucraina

Polonia e unul dintre cei mai importanți și activi aliați ai Ucrainei. Ea a acordat numeroase ajutoare Kievului și a cerut măsuri dure de sanționare a Moscovei.

Printre altele, Varșovia a propus interzicerea totală a comerţului UE cu Rusia, excluderea Rusiei din G20 și crearea unei misiuni de menținere a păcii în Ucraina.

Premierul polonez Mateusz Morawiecki a declarat recent că „la următorul summit NATO, propunerea pentru o misiune de pace în Ucraina va fi înaintată oficial”. Summitul va avea loc joi, iar președintele ucrainean Volodimir Zelenski va susține un discurs prin videoconferință, potrivit b1tv.ro.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.