Unirea Bucovinei cu Patria Mamă a fost marcată printr-o serie de evenimente care au început luni, 26 noiembrie și se vor încheia miercuri seara cu un concert în aer liber.

De la ora 11:00, în ziua de luni, 26 noiembrie, Uniunea Artiștilor Plastici din Suceava a organizat expoziția„ Bucovina Expresivității Plastice- Centenar”.

Cel mai important eveniment a avut loc începând cu ora 12:00, când a fost dezvelită o placă aniversară la sediul Primăriei, iar ulterior s-a desfășurat o ședință festivă.

La dezvelirea plăcii aniversare au participat primarul Ion Lungu, președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, subprefectul județului Suceava, Silvia Boliacu, deputații Ioan Balan  și Alexandru Băișanu, foști și actuali consilieri locali și județeni, șefi de instituții, dar și primarii din zona metropolitană.

Primarul Ion Lungu a evocat personalitatea primarului din anii 1918, Eusebie Popovici, precizând că primăria de atunci a avut un rol important în realizarea Unirii Bucovinei cu Țara.

„Această placă aniversară pe care am pus-o pe sediul primăriei este pentru generațiile viitoare, să se vadă ca am sărbătorit Unirea Bucovinei cu România”, a declarat Lungu.

Acesta a precizat că datorită programului încărcat de evenimente reprezentanții celor două instituții, respectiv Primăria municipiului Suceava și Consiliul Județean, au convenit ca această placă a fost dezvelită luni, 26 noiembrie.

„Participăm la cel mai important eveniment, la cea mai mare sărbătoare a Bucovinei, așa cum spune Ioan Nistor <Împlinirea unui vis de aur>. Primăria orașului Suceava a avut un rol important în realizarea Bucovinei cu Țara, prin primarul de atunci, Eusebie Popovici, cel care era în acel moment vicepreședinte al Consiliului Național al Românilor din Bucovina. El este cel care i-a primit pe ostașii armatei regale la data de 6 noiembrie 1918, în fruntea acestora aflându-se maiorul Anton Ionescu. Primarul Popovici a prezidat ședința din 25 noiembrie prin care a fost convocat Congresul Național al Bucovinei în data de 28 noiembrie 1918, data la care s-a aprobat declarația de unire”, a declarat primarul Ion Lungu.

Subprefectul județului Suceava, Silvia Boliacu, i-a felicitat pe organizatorii acestor ample evenimente și a spus că în aceste zile îi comemorăm pe cei care au realizat Unirea din 1918, subliniind faptul că în 2018 România face parte din Uniunea Europeană și ar trebui să ne bucurăm de valorile pe care le promovează această contracție politico-ecomică.

 Președintele Consiliului Județean, Gheorghe Flutur, a transmis faptul că peste ani placa dezvelită ne va aminti de importanța jucată de Primăria Suceava de-a lungul anilor.

„Primăria este kilometrul zero în Suceava și ne bucurăm că Suceava a fost una dintre capitalele Centenarului. Ce facem în aceste trei zile este un bilanț prin care ne dorim să aducem recunoștință autorităților publice față de cei care au lăsat o amprentă puternică în orașul Suceava”, a declarat Flutur.

Acesta a mai spus că este bine să punem în balanță cum arata zona Sucevei acum 100 de ani și cum e acum.

„Noi sărbătorim, dar avem și o tristețe în suflet deoarece Bucovina a fost întreagă doar 21 de ani. Așa a fost nedreaptă istoria. Dumnezeu ne-a ajutat să sărbătorim Centenarul integrați în Uniunea Europeană și în NATO”, a spus Flutur.

 

Deputatul Alexandru Băișanu a spus că a făcut Legea Bucovinei pentru a aduce un nou val de patriotism, de simțire bucovineană și românească, iar astăzi avem șansa de a sărbători  cu fast această zi.

Istoricul Florin Pintescu a vorbit despre cele trei perioade de evoluție ale orașului Suceava. Perioada a început cu primarul Franz- Cavaler de Longes, cel care a construit clădirile în care se află astăzi Prefectura și Consiliul Județean, Muzeul Bucovinei și Muzeul de Istorie, Colegiul Național „Ștefan cel Mare”, Spitalul Vechi și Uzina de Apă. Peste alți 50 de ani în municipiul Suceava avea loc industrializarea orașului din perioada socialistă.

„Iată că acum peste alți 50 de ani, în deceniul al doilea al secolului XXI-a, avem modernizarea și deschiderea spre europenitate și universalitate înfăptuită de primarul Ion Lungu”, a spus Florin Pintescu, care a explicat cum a fost posibilă realizarea Unirii Bucovinei cu România.

Evenimentul a continuat cu decernarea a 200 de diplome și medalii „Centenarul Unirii Bucovinei cu Țara” din partea municipalității către oficialitățile județului, parlamentari suceveni, consilieri locali actuali și foști, dar și către cetățenii care au făcut cinste acestui oraș. Printre cei care au primit aceste distincții s-au aflat președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, prefectul Mirela Elena Adomnicăi, subprefectul Silvia Boliacu, rectorul Universității „Ștefan cel Mare”, Valentin Popa, directorul Muzeului Bucovinei, Emil Ursu, directorul Teatrului Municipal „Matei Vișniec”, Carmen Veronica Steiciuc etc.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.