Comunitatea americană de informaţii nu ştie cu exactitate când şi cum s-a transmis pentru prima oară coronavirusul SARS-CoV-2, care a declanşat pandemia de COVID-19, a afirmat miercuri şefa serviciilor de informaţii din SUA, Avril Haines, potrivit Reuters.

Comunitatea de informaţii nu ştie cu exactitate unde, când sau cum virusul COVID-19 s-a transmis iniţial”, a declarat Haines în cadrul unei audieri în Senatul SUA.

Avril Haines, prima femeie de la conducerea serviciilor de informaţii din SUA, a menţionat existenţa a două teorii, şi anume una potrivit căreia coronavirusul SARS-CoV-2 s-a transmis prin contact uman cu animale infectate, iar cealaltă potrivit căreia a apărut în urma unui accident de laborator.

Cea de-a doua teorie a fost insinuată de administraţia fostului preşedinte american Donald Trump, care s-a referit la coronavirusul SARS-CoV-2 drept „virusul chinezesc”, scrie adevarul.ro.

Dacă ar trebui să emit o ipoteză, acest virus a început să se răspândească prin septembrie – octombrie la Wuhan, în China”, a spus recent Robert Redfield, care a condus Centrele pentru prevenirea şi controlul bolilor (CDC) în timpul mandatului lui Trump.

Teoria lui Robert Redfield a fost respinsă de Anthony Fauci, renumit imunolog şi principal consilier pe probleme de sănătate al preşedintelui Joe Biden.

China şi Rusia au insinuat la rândul lor că SARS-CoV-2 ar fi o armă biologică „scăpată” de militari americani la Wuhan, locul izbucnirii pandemiei de COVID-19.

Wuhan găzduieşte un institut de virusologie. Conform experţilor OMS care au vizitat acest institut, teoria „scăpării” din laborator nu poate fi susţinută. Cu toate acestea, directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, estimează că „toate presupunerile rămân pe masă”.

Teoria general acceptată este transmiterea naturală a acestui virus de la lilieci la om, probabil prin intermediul unui alt animal.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.