Sfânta Maria: În 2022, românii se vor bucura de o minivacanță în luna august. Ziua de Sfânta Maria Mare este zi liberă legală, se sărbătorește pe 15 august și pică într-o zi de luni.

Potrivit Codului muncii, anual, ziua de 15 august 2022 este zi liberă de la stat. Așadar majoritatea românilor vor beneficia de o minivacanță la mijlocul acestei luni.

Sfânta Maria este considerată ocrotitoarea tuturor marinarilor din lume. Când a fost celebrată prima data, Ziua Marinei a avut loc la bordul crucișătorului Elisabeta.

În fiecare an, la data de 15 august, salariații din țara noastră beneficiază, conform Codului muncii, de o zi liberă, cu ocazia celebrării Adormirii Maicii Domnului.

Adormirea Maicii Domnului sau Sfânta Maria Mare, așa cum mai este cunoscută sărbătoarea în tradiția creștină, este una dintre cele mai importante sărbători ale lunii august.

Potrivit legii, angajatorii au obligația să ofere salariaților zile libere cu ocazia sărbătorilor legale naționale, iar în cazul în care refuză să facă acest lucru se pot alege cu amenzi de până la 10,000 de lei. 

Însă, există anumite domenii în care activitatea nu poate fi întreruptă, ceea ce înseamnă că angajații vor trebui să muncească și în zilele libere de la stat.

Conform Codului Muncii, zilele de sărbătoare legală sunt zile în care nu se lucrează. Totodată, aordarea zilelor libere se face de către angajator, iar în cazul în care angajatul nu își poate lua ziua liberă, atunci i se va asigura compensarea cu timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile.

De asemenea, dacă din motive justificate, nu se poate acorda timp liber, salariații trebuie să beneficieze de un spor de cel puțin 100% din salariul de bază.

Astfel, dacă zilele libere nu pot fi acordate, din motive care pot fi justificate, atunci „salariaţii beneficiază de un spor la salariul de bază ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru”,  se mai arată în legislație.

Zile libere în 2022

Pe lângă ziua de sărbătoare legală din luna august, angajații români vor mai avea, până la finalul anului 2022, patru zile libere legale. Trei dintre aceste zile vor pica în timpul săptămânii, astfel:

  • 30 noiembrie  (Sfântul Andrei)- miercuri;
  • 1 decembrie  (Ziua Naţională a României)- joi;
  • 25 şi 26 decembrie  (prima şi a doua zi de Crăciun)- duminică şi luni.

Mai mult, premierul a decis ca anul acesta să fie liberă și ziua de 2 decembrie (vineri), pentru a lega Sfântul Andrei și Ziua Națională a României de weekendul 3-4 decembrie.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.