Camera Deputaţilor a respins cererea de reexaminare a preşedintelui Klaus Iohannis şi a adoptat, luni, cu 168 voturi ‘pentru’ şi 10 abţineri, proiectul de lege privind declararea lui Avram Iancu „Erou al Naţiunii Române”.

Proiectul adoptat de deputaţi prevede că „pentru cinstirea memoriei lui Avram Iancu (1824-1872), considerat cel mai mare erou naţional al românilor din Transilvania, cu merite excepţionale în afirmarea identităţii şi a drepturilor naţionale pe teritoriul strămoşesc, fostul conducător al revoluţiei române din 1848-1849 din Transilvania este declarat Erou al Naţiunii Române”.

În cererea de reexaminare, şeful statului aprecia că „recunoştinţa şi respectul pe care le impune o personalitate de amplitudinea celei a lui Avram Iancu nu pot fi convertite juridic şi cu atât mai mult politic, în argumente de natură să impună şi să justifice instituirea unui regim juridic „intuitu personae”.

Iohannis arăta totodată că în Constituţie este stipulat faptul că este prerogativa exclusivă a preşedintelui României de a conferi titluri de onoare, prin decret contrasemnat de către prim-ministru, şi nu Parlamentul, prin lege.

Camera Deputaţilor este for decizional.

(sursa: http://www.stiripesurse.ro/oficial-avram-iancu-este-erou-al-natiunii-romane-deputa-ii-au-respins-cerea-lui-iohannis_1162362.html)

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.