Dacă locuiți la curte și doriți să creșteți câteva păsări, trebuie să țineți cont de mai multe sfaturi care le asigură acestora o creștere sănătoasă.

În continuare vă prezentăm câteva sfaturi despre îngrijirea puilor de găină și de curcă, dar și a bobocilor de gâscă și de rață.

Boboci de gâscă

Gâştele sunt păsări de curte uşor de îngrijit, cresc repede şi au o sănătate robustă, fiind foarte rezistente la îmbolnăviri.

Pe parcursul procesului de creştere, puii trebuie să se bucure de căldură.

În ceea ce priveşte aerisirea, în adăpost trebuie să existe suficient oxigen.

Puteţi aerisi prin ferestre, ventilatoare, guri de aerisire ori burdufuri de folie găurită.

În ceea ce priveşte hrana, le poate fi administrat furaj granulat ori măcinat.

Pentru formarea aşternutului pot fi utilizate paiele de cereale, rumeguşul uşor sau talaşul şi turba fibroasă.

Legat de iluminare, gâştelor le poate fi asigurată lumina şi în timpul nopţii.

Pui de găină

Îngrijirea puilor, în special în primele săptămâni de viață, joacă un rol esențial în dezvoltarea lor ulterioară. Pentru ca aceștia să fie sănătoși, să dea ouă multe și carne gustoasă, este important să fie hrăniți cu furaje de calitate, să fie adăpostiți în cele mai bune condiții (departe de frig și de umezeală), dar și să li se facă vaccin și tratamente pentru a fi protejați împotriva bolilor.

Aceștia trebuie feriți de frig și de umezeală, așa că, de regulă, imediat ce ies din incubator, sunt puși într-un țarc sau într-o cutie, într-o încăpere caldă, care nu este folosită pentru altceva.

În perioada de creștere, puii de găină au nevoie de căldură și de o temperatură constantă, de minimum 30-32 de grade Celsius.

Un alt factor important în dezvoltarea puilor este și lumina (artificială sau naturală), mai ales că, în primele săptămâni de viață, aceștia au nevoie de lumină aproximativ 20 de ore pe zi.

Pe lângă un adăpost cald și îngrijit, puii de o zi au nevoie și de hrană adecvată, mai ales că aceștia nu pot consuma aceleași produse ca puii mari, deja dezvoltați.

Mai multe detalii despre îngrijirea puilor de găină găsiți aici.

Pui de curcă

Hrănirea și îngrijirea puilor de curcă sunt esențiale pentru dezvoltarea armonioasă a acestora și pentru a obține o carne gustoasă și sănătoasă când păsările ajung la maturitate.

În prima zi de viață, puii au nevoie de 35-36 de grade Celsius, urmând ca aceasta să fie scăzută cu un grad la 3 zile până când se va stabiliza la 21-23 de grade Celsius.

Puii au nevoie de furaje cu un aport din ce în ce mai mic pe măsură ce cresc.

Mai multe detalii despre îngrijirea puilor de curcă găsiți aici.

Boboci de rață

Creșterea bobocilor de rață nu este o activitate foarte diferită față de creșterea și îngrijirea puilor de găină. Bobocii au nevoie de un adăpost sigur, bine izolat și încălzit în primele săptămâni de viață.

Rățuștele pot să primească furajele pe care le primesc și puii de găină.

Bobocii consumă considerabil mai multe lichide decât puii de găină, de aceea au nevoie de apă la discreție

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.