Deschiderea unui business în domeniul agriculturii poate fi o idee de afaceri profitabilă, dacă ai un plan bine pus la punct, multă răbdare și iei cele mai bune decizii, mai ales din punct de vedere financiar. Așadar, înainte să îți deschizi afacerea, pregătește-te corespunzător și ia în considerare următoarele aspecte, ca să ai cât mai multe șanse de reușită. 

Stabilește planul de afaceri

În primul rând, ai nevoie de un plan de afaceri corespunzător, care să cuprindă totul până la cel mai mic detaliu. Mai exact, bugetul integral și cel de investiții, strategia financiară, cea de promovare, poziționarea terenului, numărul de hectare, calitatea solului, achiziționarea utilajelor agricole, plus alte aspecte de ordin logistic. De asemenea, trebuie să iei în considerare care sunt soiurile de legume și fructe pe care vrei să le cultivi. Pe de altă parte, este necesar să ții cont de prezervarea acestora, ca să nu se altereze, deci vei avea nevoie de anumite spații de depozitare, precum hambare, plus lăzi frigorifice, acolo unde este cazul. În plus, trebuie să te gândești dacă ai de gând să vinzi chiar tu recolta și produsele obținute sau dacă vei contracta un comerciant. 

Vei avea nevoie de utilaje specifice

Fie că vrei să cultivi cereale, fie să recoltezi fructe și legume, în primul rând trebuie să ai grijă ca solul să fie pregătit corespunzător. Mai precis, pe lângă îngrășământ de calitate, atunci când este necesar să prelucrezi terenul care urmează să fie cultivat, ca să creezi canale pentru plantarea semințelor, apelează la un motocultor de calitate, un utilaj agricol care nu ar trebui să îți lipsească. În plus, echipează acest aparat și cu o remorca motocultor, care îți va fi de ajutor atunci când o să fii nevoit să transporți saci, semințe sau alte ustensile care îți vor facilita muncile agricole. De asemenea, o să îți prindă bine și o motopompă, pe care să o folosești la drenarea apei murdare, în cazul unei inundații, pentru irigații ori să depozitezi rezerve de apă în diverse recipiente. 

Apelează la expertiza altor agricultori și la informații de specialitate

Ca să știi cu ce se mănâncă agricultura, este indicat să apelezi la expertiza unor agriculturi cu experiență ca să îți dezvăluie tainele acestui domeniu. Astfel, vei evita anumite greșeli pe care le-ar putea face un novice. De exemplu, să cultivi un semințe nepotrivite pentru tipul de sol pe care îl ai la dispoziție. De asemenea, preferabil ar fi să mergi la cursuri de specializare, să citești cărți despre agricultură și horticultură, ca să obții cât mai multe noțiuni utile. Fiindcă este necesar să știi când trebuie să prelucrezi terenul, când este vremea să cultivi plantele, când au nevoie de apă, de căldură, îngrășământ sau să știi când e momentul oportun să le recoltezi. Aceste detalii sunt foarte importante, ca să te asiguri că afacerea ta va fi pe drumul cel bun, deci că nu ți-ai cheltuit economiile degeaba. 

Până la urmă, acestea sunt doar câteva dintre aspectele de care să ții cont atunci când vrei să te apuci de agricultură și să obții profit de pe urma acestei activități. Nu uita că va trebui să îți promovezi produsele, mai ales în mediul online, și să ai o strategie eficientă, astfel încât să ai cât mai multă expunere. De asemenea, este necesar să îți convingi potențialii clienți că recolta ta are o calitate superioară comparativ cu ceea ce se găsește deja pe piață. În plus, ține cont de un alt aspect esențial, mai exact cel financiar. Gândește-te în cât timp îți vei amortiza investiția. Pe de altă parte, recomandat ar fi să iei terenul în arendă decât să îl achiziționezi, ca să nu îți afecteze bugetul de investiții. 

 

Sursă foto: Shutterstock.com 

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.