Procurorii din cadrul DNA Iasi au dispus sesizarea instantei de judecata, cu acordul de recunoastere a vinovatiei inculpatei DEACONITA ALINA-GABRIELA, in sarcina careia s-a retinut savarsirea infractiunilor de cumparare de influenta si fals in inscrisuri sub semnatura privata.

Biroul de Informare și Relaţii Publice este abilitat să comunice următoarele:

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciu Teritorial Iaşi au dispus sesizarea instanței de judecată, cu acordul de recunoaștere a vinovăției inculpatei DEACONIŢA ALINA-GABRIELA, în sarcina căreia s-a reținut săvârșirea infracțiunilor de cumpărare de influenţă şi fals în înscrisuri sub semnătură privată
În acordul de recunoaştere a vinovăţiei, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În cursul lunii aprilie 2014, inculpata Deaconiţa Alina-Gabriela i-a remis lui Popa Sebastian Iulian, șef Serviciu Achiziţii şi membru al Comisiei de examinare, suma de 8.000 de lei (destinată exclusiv pentru un alt funcţionar cu putere de decizie din cadrul Comisiei de examinare), în schimbul promisiunii acestuia că va rezolva tot ceea ce era legat de angajarea soțului inculpatei pe postul de referent la Compartimentului relaţii publice din cadrul Spitalului de Psihiatrie Socola Iaşi.
În cursul anului 2014, în același scop, inculpata DEACONIŢA ALINA-GABRIELA a întocmit şi semnat în fals, în numele soţului său, cererea (datată 01.04.2014) pentru participarea la concursul organizat în perioada 29-30.04.2014, precum și lucrarea acestuia de concurs, lucrare depusă în cadrul probei scrise a concursului organizat la data de 29.04.2014. La acea dată, soțul inculpatei era plecat în străinătate.
În luna mai 2014, pentru a acoperi lipsa de la locul de muncă a persoanei câștigătoare a concursului (soțul lui Deaconiţa Alina-Gabriela), Burlea Ștefan-Lucian, la data faptelor, manager al Spitalului Clinic de Psihiatrie Socola Iași și președinte al comisiei de examinare, a dispus, printr-o decizie nedatată, suspendarea contractului de muncă al acestuia pe o perioadă de 4 luni, începând cu data de 12 mai 2014. Cererea de concediu fără plată a fost întocmită și semnată în fals, în numele soțului său, de către Deaconiţa Alina-Gabriela, la instigarea lui Popa Iulian Sebastian.

În prezenţa apărătorului ales, inculpata DEACONIŢA ALINA-GABRIELA a declarat expres că recunoaște comiterea faptelor reţinute în sarcina sa, că acceptă încadrarea juridică pentru care s-a pus în mişcare acţiunea penală, că este de acord cu felul şi cuantumul pedepsei stabilite, precum şi cu forma de executare a acesteia, respectiv:
– 2 ani şi 10 luni închisoare, cu suspendarea condiționată a executării pedepsei pe un termen de încercare de 2 ani şi 10 luni şi pedeapsa complementară a interzicerii exercitării următoarelor drepturi, pe o perioadă de un an : de a fi aleasă în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice; de a ocupa o funcţie de conducere în cadrul unei persoane juridice de drept public; de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat; precum şi prestarea, pe parcursul termenului de supraveghere, a unei munci neremunerate în folosul comunităţii, pe o perioadă de 60 de zile.

De asemenea, procurorii au propus, prin prezentul acord, menţinerea măsurii controlului judiciar şi a sechestrului asigurător, dispuse în cursul urmăririi penale.

Dosarul de urmărire penală privind pe inculpata DEACONIŢA ALINA-GABRIELA împreună cu acordul de recunoaştere a vinovăţiei au fost trimise la Tribunalul Iaşi.

Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă spre judecare, situaţie care nu poate să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.