Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, ÎPS Calinic Botoșăneanul, a transmis un cuvânt de solidaritate față de creștinii ortodocși care nu pot participa la pelerinajul de la  Sfânta Parascheva de la Iași.

Ierarhul atrage atenția că aceste restricții încalcă libertatea religioasă, fiind „împotriva Legii și a bunului simț”, iar cei care le impun vor rămâne „în istorie ca niște nume de ocară”. El explică originea cinstirii sfintelor relicve în tradiția ortodoxă și îndeamnă poporul credincios la căință, post și rugăciune, deoarece „lupta împotriva Ortodoxiei este în plină desfășurare”.

Ar fi de prisos să vă spun că ceea ce se întâmplă la ora actuală la Iași cu pelerinajul la moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva este împotriva Legii și a bunului simț. Însă trebuia ca, odată și odată, și rugăciunile unor pseudo-intelectuali, care îi numeau în anii trecuți pe pelerinii închinători „pupători de oase”, să ajungă la dumnezeul lor. Și iată că dorința lor, susținuți fiind și de cei fără credință, neam și țară, s-a împlinit. De altfel, era lesne de înțeles că se va ajunge aici; în Scriptură găsim scris că „va fi rătăcirea de pe urmă mai rea decât cea dintâi” (Matei 27, 64). Ne-au lăsat fără slujba de Înviere, trebuie să ne lase și fără cea de Crăciun! Fiecare perioadă își are Dioclețienii și Maximilienii ei. Uneori chiar mai zeloși decât aceia! Din păcate, numele unora ca aceia au rămas în istorie ca niște nume de ocară.

Ceea ce nu pot astfel de oameni înțelege este faptul că cinstirea, cultul sfintelor moaște este o instituție a Bisericii, care este așezată pe dogma existenței lui Dumnezeu și a lucrării Duhului Sfânt în viața omului și care nu are nimic în comun cu cultul morților din Egiptul antic. Știut este faptul că Apostolii, după Pogorârea Duhului Sfânt, au primit puterea de a face minuni prin trupurile lor, așa încât, văzând aceasta, oamenii „îi scoteau pe cei bolnavi în ulițe și-i puneau pe paturi și pe tărgi ca, venind Petru, măcar umbra lui să umbrească pe vreunul dintre ei” (Fapte 5, 15). Până și lucrurile purtate de Apostoli erau făcătoare de minuni, încât peste cei ce erau bolnavi se puneau ștergare sau șorțuri purtate de Pavel și bolile se depărtau de la ei (Fapte 19, 11-12). Iar în IV Regi 13, 21 se povestește despre un cortegiu mortuar care de frica moabiților și-a aruncat mortul în mormântul profetului Elisei și mortul a înviat.

Incoruptibilitatea trupurilor sfinților este o minune a lui Dumnezeu în viața lor, pe care persecutorii Bisericii din toate timpurile nu au înțeles-o și nici nu o vor putea înțelege. Este imposibil pentru cineva cu mintea desacralizată să înțeleagă cum este posibil să te poți vindeca de boli incurabile atingându-te de racla unui sfânt sau de o icoană făcătoare de minuni, când întreaga știință medicală nu ți-a rezolvat suferința. Și, totuși, se poate! Da, v-o spun răspicat, SE POATE! Minunile sunt dincolo de capacitatea noastră de înțelegere. Citiți cartea „Binefacerile Sfintei Cuvioase Parascheva” sau „Minunile Maicii Domnului prin Icoana sa cea Făcătoare de Minuni de la Mănăstirea Hadâmbu” și vă veți convinge. Sunt mărturiile celor care au fost beneficiarii unor asemenea minuni, în care cei infestați cu Covidul marxismului NU cred!

Cum să împiedici vizita cuiva la cel mai bun prieten al său? Chiar și sub pretextul că îi vrei binele, antepronunțându-te că acesta nu este capabil să respecte niște norme, neînvestindu-l cu încredere în responsabilitatea lui. (…)

Să i se ceară oare sfintei de către forțele de ordine, la trecerea dintr-un județ în altul, cartea de identitate sau buletinul de analize? Rămâne de văzut! De ce nu? Te poți aștepta și la așa ceva! Însă, cert este că în urma testelor din ultimele sute de ani, Sfânta Cuvioasă Maica noastră Parascheva de la Iași a dovedit că în firavul ei trup are într-un procent foarte mare pe Duhul Sfânt; așa se și explică faptul că mâinile ei sunt mereu calde, iar relicvele ei, frumos mirositoare, sunt făcătoare de minuni.

Însă, din păcate, nu poți să ceri cuiva să creadă în cruce și icoane pe care le consideră idoli ori să cinstească pe sfinți atâta timp cât acestea la acela lipsesc cu desăvârșire.

O apoftegmă populară spune: „Când și-o face omul cu mâna lui ….”; de aceea, este nevoie de multă căință, post și rugăciune. Oricum, fiți tari în credință, căci lupta împotriva Ortodoxiei este în plină desfășurare. Parafrazându-l pe dreptul Simeon, aș încheia spunând: „Și prin sufletul tău, popor român, va trece sabie” (cf. Luca 2, 35). Doamne, nu ne părăsi!”, a îndemnat ÎPS Calinic Botoșăneanul într-un articol publicat pe pagina web a Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.

 

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.