Polițiștii au desfășurat, în perioada 14 – 18 septembrie, o campanie pentru prevenire, patrulare și monitorizare a traficului din zona adiacentă școlilor, în prima săptămână nefiind înregistrat nici un eveniment negativ.

Echipaje ale poliției vor fi prezente zilnic la intratea școlilor, atenționându-i pe elevi că vor desfășura acțiuni de combatere și prevenire a abandonului sau absenteismului școlar. Au fost inițiate mai multe activități de informare și responsabilizare a tinerilor, fiind organizate întâlniri atât cu reprezentanții școlilor, cât și cu parinți și elevi. A fost implementat Programul de pregătire juridică şi antiinfracţională a elevilor 2015/2016, specialiştii din cadrul Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii elaborând teme de pregătire ce vor fi promovate la nivelul unităţilor de învăţământ în cadrul orelor de dirigenţie şi cu prilejul altor acţiuni cu caracter de informare şi prevenire. Pentru ca elevii să fie în continuare în siguranţă , poliţiştii recomandă:

Drumul spre şcoală

– Pentru deplasarea către şi de la şcoală, alege cea mai sigură cale. Evită zonele izolate sau locurile puţin circulate.
– Atunci când este posibil, mergi însoţit de un prieten, coleg, vecin sau o rudă.
– Nu sta de vorbă cu străinii şi nu accepta să îi însoţeşti indiferent de cadourile pe care ţi le promit. În spatele atitudinii binevoitoare a unui necunoscut se pot ascunde intenţii periculoase.
– Dacă eşti în pericol, strigă după ajutor şi cere sprijinul elor din jur.
– Întotdeauna anunţă-ţi părinţii dacă mai întârzii după programul obişnuit de şcoală.
– Nu te juca cu telefonul mobil pe stradă.

La şcoală

– Discută cu profesorii sau cu părinţii şi solicit sprijinul acestora ori de câte ori eşti ameninţat ori şicanat de colegi.
– Atunci când eşti martor la o ceartă sau o încăierare, alertează imediat personalul de securitate sau cadrele didactice.
– În cazul în care în jurul şcolii se află persoane care lovesc, ameninţă ori pretind bani sau alte bunuri elevilor, sesizează imediat unul dintre profesori şi Poliţia.
– Dacă vreun coleg îţi propune să faci ceva cu care u nu eşti de acord, refuză categoric. Acţionează conform propriilor tale convingeri.
– Nu reacţiona violent dacă intri într-o dispută cu alt elev. Fii primul care renunţă! Un conflict poate avea urmări grave!

Acasă

– Când eşti singur acasă, nu uita ca imediat ce ajungi în locuinţă să încui uşa. Nu deschide uşa persoanelor necunoscute, indiferent ce spun sau îţi cer. Nici măcar atunci când pretind că sunt trimise de părinţii tăi.
– Dacă cineva forţează uşa de la intrare, trebuie să faci zgomote puternice, să alertezi vecinii şi să suni la 112.
– În absenţa părinţilor nu-ţi invita prietenii în locuinţă.
– Dacă sună telefonul şi nu recunoşti persoana cu care vorbeşti, nu da relaţii despre programul părinţilor şi nu le spune că eşti singur.
– Nu părăsi locuinţa fără acordul părinţilor.

Siguranţa rutieră

– Traversează strada pe marcajul pietonal (”zebra”), prin dreptul indicatoarelor “trecere pentru pietoni”, iar acolo unde sunt instalate semafoare, numai pe culoarea verde a acestora.
– Nu te juca pe partea carosabilă a drumurilor publice, ori în imediata apropiere a acesteia.
– Nu traversa strada în fugă. În intersecţiile unde nu există semafor sau trecere
pentru pietoni, traversează numai pe la colţul străzii, după ce te asiguri că nu se apropie vreo maşină.
– Aşteaptă sosirea autobuzului, troleibuzului sau tramvaiului pe trotuar sau în locurile cu această destinaţie.
– După coborârea din mijloacele de transport public nu trece prin faţa sau prin spatele lor. Traversează numai după plecarea din staţie a vehiculului.
– Cu bicicleta, rolele sau skate-board-ul, deplasează-te numai prin zonele special amenajate în acest scop sau prin parcuri.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.