Într-o postare pe pagina de Facebook Dosar de Politician, jurnalistul de investigații Silviu Mănăstire se întreabă „ce era așa de complicat ca ministrul Rafila (de 2 luni ministrul Sănătății) să pună pe roate un program național de testare pentru categoria de persoane vulnerabile și defavorizate, adică românii care nu au bani să plătească PCR și riscă să se îmbolnăvească grav?”.
Jurnalistul de investigații este de părere că marea majoritate a românilor nu se testează pentru că nu au bani, iar problema ar fi fost rezolvată dacă Ministerul Sănătății ar fi luat decizia de a deconta de la Casa de Sănătate teste pentru români în baza unor vouchere sau cupoane.
„Ce era așa de complicat ca Rafila (de 2 luni ministrul Sănătății) să pună pe roate un program național de testare pentru categoria de persoane vulnerabile și defavorizate, adică românii care nu au bani să plătească PCR și riscă să se îmbolnăvească grav? Un program care să funcționeze în mod real, nu bătaia asta de joc cu “dat telefon la DSP”!
Au furat/ cheltuit în doi ani sute de milioane de euro/ poate miliarde “pe pandemie”, numai Arafat a gestionat circa 2 miliarde de euro (bani europeni, banii de la Unifarm, IGSU etc)! Era așa de greu să deconteze de la Casa de Sănătate teste pentru români în baza unor vouchere/ cupoane? Tot ei țipă că romanii nu se testează! N-au bani, băi, ticăloșilor! Trebuie să mănânce și apoi să-și plătească cheltuielile care au explodat”, scrie Silviu Mănăstire.
Amintim că medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare împotriva COVID-19, a declarat că, deşi în România a crescut capacitatea de testare pentru virusul SARS CoV-2, încă nu se testează suficient de mult. Potrivit medicului, ca să avem un număr de infectări aproape de realitate, ar trebui să se testeze de şase ori mai mult.
„A crescut capacitatea de testare, într-adevăr, însă nu este comparabilă cu ce se întâmplă în celelalte ţări. Când creşti de la 60.000 – 70.000 de teste la peste 100.000 este un progres important, dar nu înseamnă că este suficient. Aşa cum a fost şi cu vaccinara în octombrie, când crescusem rata de vaccinare la un număr mult mai confortabil care ne dădea perspectiva că vom recupera din deficitul pe care îl aveam (…). Măsurile de sănătate publică au o fundamentare nu neapărat doar de expertiză medicală ci se iau în calcul şi impactul social, economic, etc. Decalajul între numărul real de infectări şi ceea ce raportăm este mult mai mare în România faţă de alte ţări unde există o apropiere mai mare de realitate”, a declarat Valeriu Gheorghiţă.
Gheorghiţă a mai declarat că este nevoie să se facă de şase ori mai multe teste, în România.
”Încă nu testăm suficient. Să ajungem la 70.000 de persoane pozitive pe zi la 100.000 de teste înseamnă să ajungem la o rată de pozitivare a cazurilor de 70 la sută. (…) Ca să poţi să ajungi la un număr cât mai aproape de realitate ca număr de cazuri identificate ar trebui să testezi atât de mult încât rata de pozitivare să ajungă în jur de 5%, deci ar trebui să testăm de şase ori mai mult, cam 500.000-600.000 de teste pe zi, cam asta ar fi la modul ideal”, a precizat Valeriu Gheorghiţă.
Lasa un raspuns