Săptămâna trecută a avut loc întâlnirea reprezentanţilor federaţiilor sindicatelor din administraţia publică locală cu Ministrul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice, Rovana Plumb, pe tema proiectului legii salarizării unitare şi a punerii în aplicare a OUG nr.27/2015 privind creşterea salariilor cu 12%. Nesfârșitele promisiuni oferite de guvernanți îi face pe sindicaliști să fie neîncrezători în concretizarea acestora.

Sindicaliștii precizează că reprezentanții Ministerului au făcut promisiuni că în această săptămână se va adopta un act normativ prin care se vor elimina plafoanele la cheltuielile cu salariile, că se vor modifica anexele la proiectul legii salarizării şi la administraţia publică se va da o creştere de 20% la grilele din actualul proiect, având în vedere incompatibilităţile funcţionarilor publici şi că vor prelua şi alte propuneri ale federaţiilor sindicale.

Reprezentanţii Guvernului preconizează că până în data de 15 octombrie Legea salarizării se va introduce în parlament şi se va pune în aplicare începând cu 1 decembrie 2015.

Federaţia Sindicatelor PRO Administraţie din România este foarte rezervată şi îşi manifestă neîncrederea faţă de promisiunile făcute de reprezentanţii Ministerului Muncii atâta timp cât nu există nici un act scris în acest sens şi am fost mereu minţiţi. Aşa că, din punctul nostru de vedere, s-a bifat dezbaterea Legii salarizării cu sindicatele, aşa cum în stilul lor caracteristic trec de fiecare dată peste dezbaterea publică a actelor normative. Toate promisiunile s-au făcut pentru a evita declanşarea unor conflicte în această perioadă, întrucât după cum bine ştiţi cei din administraţia locală nu putem beneficia nici de creşterea de 12%. Chiar dacă se vor elimina plafoanele la cheltuielile cu salariile, nu toate unităţile administrativ-teritoriale vor avea sursele necesare pentru această creştere, iar condiţiile impuse au avut drept scop nealocarea din bugetul de stat a unor sume suplimentare.

În aceste condiţii, cum vor da alte creşteri salariale începând cu 1.12.2015 ?

Bine ar fi ca punctul nostru de vedere să fie greşit şi previziunile noastre să nu se îndeplinească. Tocmai datorită neîncrederii în promisiunile făcute, Federaţia Sindicatelor PRO Administraţie din România propune continuarea acţiunilor de protest, sens în care va solicita celorlalte Federaţii semnatare a protocolului o întîlnire pentru a stabili modalitatea de acţiune şi fixarea datei declanşării grevei generale, se precizează într-un comunicat trimis de Federaţia Sindicatelor PRO Administraţie din România.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.