Cu muncă și răbdare, dar și cu o echipă de profesioniști, Primăria Siret  bifează și în prima jumătate a anului 2019 investiții cu impact semnificativ asupra locuitorilor.

De la operațiunile administrative până la infrastructură și utilități, sănătate și educație, toate domeniile au început să cunoască o schimbare majoră.

În acest sens, edilul de la Siret, Adrian Popoiu, anunță demararea lucrărilor la noul bloc ANL, de pe strada Silvestru Iaricevschi.

„Blocul va avea 24 de apartamente, în regim de înălțime P+3E, iar termenul de finalizare este 6 septembrie 2020”, a declarat edilul din Siret.

Un alt proiect important pentru locuitorii orașului Siret care a demarat recent se referă la revitalizarea Zonei de Agrement Urbane din Zona Lacului de Acumulare Siret-Rogojești. Proiectul  are ca obiectiv amenajarea falezei râului Siret pentru activități de agrement.

„Prin proiect se doreşte reconversia zonei degradate şi transformarea acesteia într-un spaţiu verde amenajat cu rol de zonă de agrement, dar și amenajarea în cadrul acestei zone de agrement a unor facilităţi destinate petrecerii timpului cât mai plăcut şi diversificat: amenajarea de alei pietonale, amenajarea de spaţii verzi cu şi fără destinaţii speciale (terenuri de sport, spaţii de relaxare, grădini senzoriale, locuri de joacă)”, a transmis primarul Adrian Popoiu.

Trebuie precizat că proiectul privind revitalizarea Zonei de Agrement Urbane din Zona Lacului de Acumulare Siret-Rogojești mai are ca obiective și achiziţionarea de echipamente şi dotări care să completeze funcţionarea adecvată a acestei zone (mobilier urban, echipamente de furnizare wi-fi, stâlpi de iluminat dotaţi cu panouri fotovoltaice, sistem de supraveghere video, echipamente de joacă), dar și racordarea la sistemul centralizat al oraşului a grupurilor sanitare şi amenajarea unui sistem de irigat care să permită întreţinerea acestor spaţii verzi.

Valoarea totală a proiectului este de 9.737.782,22 lei, din care 8.082.503,18 lei sunt fonduri de la Uniunea Europeană.

De asemenea, la sfârșitul lunii februarie, Primăria orașului Siret a fost informată de ADR Nord-Est că proiectul privind mobilitatea urbană a fost aprobat spre finanțare cu 84 de puncte din 100.

Unul dintre obiectivele principale ale acestui proiect îl constituie asfaltarea drumului Pădureni-Mănăstioara. Acest proiect a fost votat încă din 2018 în Consiliul Local al Orașului Siret, fiind susținut de toți consilierii. A fost aprobată și cofinanțarea Primăriei Siret, care este în procent de 2%. Trebuie precizat că proiectul de mobilitate urbană mai prevede și înființarea transportului public local.

„Înființarea transportului public local a fost o condiție obligatorie negociată de Guvernul Ponta cu Uniunea Europeană în 2014 pentru proiectele de acest tip. Fără înființarea transportului public local nu se puteau face drumuri, deci nu puteam depune acest proiect. Ar fi fost mult mai simplu și pentru noi dacă se accepta doar repararea drumurilor. Nu ne-am propus să complicăm cu orice preț lucrurile, dar trebuie să respectăm prevederile programelor de finanțare, astfel nu primim niciun ban. În mod sigur, acest transport public local va fi util, mai ales pentru persoanele vârstnice care nu au mașină și pentru a asigura legătura dintre Vamă și oraș”, a precizat primarul Adrian Popoiu.

Trebuie menționat și că în ședința de la sfârșitul lunii iunie a Consiliului Județean Suceava,  când s-a votat rectificarea bugetară, orașului Siret i-a fost repartizată suma de 1,3 milioane de lei.

Primarul Adrian Popoiu a precizat că banii vor fi cheltuiți pentru cofinanțarea proiectelor europene și pentru o serie de investiții locale.

„Banii vor merge pentru reparații la Spitalul de Boli Cronice Siret, pentru extinderea parcărilor, reabilitarea trotuarelor, dar și pentru reparații stradale. Vreau să mai amintesc că în acest an avem de achitat 1.65 milioane de lei sub formă de rate și dobânzi la creditele istorice angajate până în anul 2008 ( o sumă cu 25% mai mare față de cea primită de la CJ Suceava). Fără acest sprijin al Consiliului Județean Suceava situația financiară a orașului nostru ar fi fost destul de dificilă”, a spus Adrian Popoiu.

 

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.