Un exemplu în acest sens îl constituie cazul unui bărbat din oraşul Salcea, care a conştientizat faptul că o casă nelocuită, aflată în faza de construcţie nu poate fi protejată fără un sistem tehnic eficient. Responsabilitatea de care a dat dovadă a făcut ca infractorii să nu sustragă bunuri.
La 11.04.2017, ora 21.23, polițiștii din cadrul Poliției Orașului Salcea au fost sesizați telefonic de către un bărbat de 35 de ani, din municipiul Suceava, despre faptul că în seara de 11.04.2017, ora 21.21, sistemul de alarmare de la imobilul său proprietate aflat în construcție, situat în localitate Plopeni din orașul Salcea, s-a declanșat, solicitând intervenția la fața locului.
În urma cercetărilor efectuate s-a stabilit că locuința în cauză este situată pe o stradă din localitatea Plopeni, fiind în construcție, nelocuită, împrejmuită cu gard pe întreg perimetru însă cu lipsa a două porți de acces pietonal care nu au fost încă montate. Imobilul a fost dotat recent cu sistem de alarmare cu senzori de prezență in interior, având server pentru comunicarea de îndată prin mesaj text a eventualelor efracții ori a pătrunderilor in interior. Ușa de acces în bucătăria imobilului, din material pvc, tip glisantă, a fost găsită forţată, însă datorită declanşării sistemului de alarmare, hoţii au fugit. Din interior nu s-a constatat lipsa vreunui bun.
S-a întocmit dosar penal privind tentativă la infracțiunea de „furt calificat”.
Poliţiştii recomandă dotarea locuinţelor din zone izolate, a caselor nelocuite perioade lungi de timp, a imobilelor aflate în construcţie cu sisteme tehnice de alarmare şi elemente de securizare suplimentare.
Sistemul perfect nu există, dar pungaşii sunt îndepărtaţi de încuietorile de calitate
Sistemele de securitate au devenit o dotare standard în cele mai multe ansambluri noi, dar mulţi dintre proprietarii locuinţelor vechi consideră că o uşă ponosită şi o încuietoare modestă nu vor atrage atenţia infractorilor. Acest argument nu mai este valabil.
O locuinţă poate fi protejată printr-o informare corectă şi cu ajutorul specialiştilor. În funcţie de bugetul disponibil, recomandăm cetăţenilor să îşi doteze locuinţa cu un sistem de închidere şi cu o uşă de cât mai bună calitate, care să îi facă misiunea cât mai grea eventualului spărgător. Această cheltuială este, de fapt, o investiţie în siguranţa personală, în siguranţa celor dragi şi în siguranţa bunurilor personale.
Uşa de la intrarea în locuinţă trebuie să fie încuiată permanent
Cei mai mulţi oameni consideră că nu este nevoie să încuie uşa apartamentului dacă merg până la maşină, până la magazinul din colţ sau până la poştă. Realitatea ne contrazice : hoţii vânează astfel de oportunităţi, deoarece sunt scutiţi de bătaia de cap pe care o implică spargerea uşii. Aceştia petrec între 8 şi 15 minute într-o locuinţă, astfel că dacă lăsaţi uşa descuiată, chiar şi pentru o perioadă scurtă, le oferiţi infractorilor ocazia perfectă.
Asiguraţi-vă uşa cu vizor, încuietori sigure, lanţ de siguranţă şi nu lăsaţi cheia sub preş sau în cutia cu scrisori. Când părăsiţi locuinţa, verificaţi dacă aţi încuiat uşa apartamentului, ferestrele, uşa de la balcon. În cazul în care aţi pierdut o cheie, înlocuiţi imediat încuietoarea sau lacătul, acest lucru fiind recomandat şi în cazurile de schimb de locuinţă.
Casele iluminate sunt mai puţin atractive în ochii spărgătorilor
Casele în întuneric facilitează intrarea şi ieşirea hoţilor, iar dacă uşa de la intrare sau aleea sunt luminate puternic, proprietatea va fi mai puţin atractivă în ochii unui infractor. În plus, chiar dacă se încumetă vreun spărgător, datorită luminii, acesta va fi mai uşor de identificat de nişte posibili vecini. Sistemele de iluminat care pot fi programate sau folosesc senzori de mişcare sunt eficiente din punct de vedere energetic, dar sunt utile şi pentru proprietarii care uită să aprindă luminile seara. În cazul apartamentelor de la bloc, asiguraţi un iluminat corespunzător atât pe casa scării, cât şi în preajma anexelor.
Securizarea uşilor şi a ferestrelor
Sistemele de alarmă însoţite de serviciile de intervenţie rapidă sunt extrem de utile, însă costul acestora nu este pentru toate buzunarele. În schimb, alarmele simple montate la uşa de la intrare pot intimida spărgătorii, mai ales dacă vorbiţi cu vecinii să alerteze imediat poliţia. De asemenea, dacă plecaţi pentru o perioadă îndelungată, închideţi complet ferestrele, indiferent de anotimp.
Prezenţa unui proprietar este un factor descurajant
Nu toţi infractorii sunt atât de îndrăzneţi încât să încerce să intre într-o locuinţă când e cineva acasă, aşa că puteţi simula acest lucru. Lumina aprinsă într-o cameră, un televizor sau radio lăsat în funcţiune sau un vecin care să îndepărteze corespondenţa şi materialele promoţionale lăsate la uşă sunt câteva metode de a descuraja infractorii, ce nu implică mari costuri.
Nu faceţi publică plecarea dvs. de acasă şi rugaţi vecinii să supravegheze locuinţa. Procedaţi la fel şi dvs. când aceştia sunt plecaţi. Nu lăsaţi bilete în uşă atunci când sunteţi plecaţi de acasă şi rugaţi un vecin să ia eventualele facturi sau înştiinţări prinse în uşă.
Reţelele de socializare sunt utilizate şi de infractori
Când vine vorba de protejarea locuinţei, uneori, a nu face anumite lucruri poate fi la fel de eficient ca a lua măsuri de protecţie, iar costurile sunt inexistente. Poliţiştii recomandă proprietarilor să nu mai scrie pe reţelele de socializare atunci când pleacă în concediu, deoarece este ca o invitaţie pentru infractori. De asemenea, este bine să ştie cât mai puţini vecini perioada concediului şi nu sunt recomandate mesajele automate setate la e-mail sau mesajele vocale la robotul telefonului fix, în care să specificaţi că veţi fi plecaţi în concediu.
Nu vă jenaţi să cereţi explicaţii unei persoane străine, care staţionează nejustificat în scara blocului
Criminalitatea poate fi redusă prin măsuri simple de siguranţă adoptate de fiecare persoană în parte, astfel că nu trebuie să vă jenaţi să întrebaţi un străin la ce apartament merge în bloc, iar nimeni nu trebuie să se simtă jignit de această întrebare.
Înştiinţaţi Poliţia când observaţi că în jurul imobilului dvs. staţionează autoturisme cu mai mulţi indivizi care urmăresc activitatea persoanelor din bloc şi încercaţi să reţineţi cât mai multe semnalmente ale acestora şi ale autoturismelor lor.
Având în vedere apropierea zilelor de Paşte, poliţiştii recomandă o atenţie sporită în asigurarea bunurilor şi locuinţelor pentru ca să vă puteţi bucura de sărbători în siguranţă.