Sistemul de pensii este în pericol. Avertismentul vine de la ministrul muncii, care ne îndeamnă să economisim mai mult prin pensiile private, Pilonul 2 și 3, relatează Digi 24.

Violeta Alexandru, ministrul muncii, spune că nu sunt riscuri pe termen scurt și mediu, dar pe termen lung ar putea apărea, pentru că angajații, cei care contribuie la fondul de plată, sunt doar cu 400 de mii mai mulți decât pensionarii. În plus, bugetul asigurărilor sociale scade tot mai mult, odată cu exodul forței de muncă din țară.

„Personal, încurajez economiile, personal încurajez o gândire responsabilă și cred că o opțiune este într-adevăr Pilonul 3, care e sută la sută privat, e vorba de economiile oamenilor, bani care pot fi accesați oricând. Trebuie gândită o soluție, nu cu un efect imediat, dar trebuie gândită o soluție pentru creșterea contribuțiilor la Pilonul 2, iar acest lucru trebuie făcut cu chibzuință, cu o analiză temeinică care să nu afecteze Pilonul 1, să nu genereze un deficit pe care să nu îl putem acoperi”, a declarat Violeta Alexandru la Digi 24.

România are în acest moment aproape 5,2 milioane de pensionari, care câștigă, în medie, aproape 1.250 de lei pe lună.

Sursa: PS NEWS

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.