Propunerea PNL-ului pentru funcția de președinte al Consiliului Județean, Gheorghe Flutur, a declarat că are în vedere un proiect amplu și consistent prin care toate școlile să fie aduse la standardele de autorizare sanitară și ISU.

„Personal am făcut mai multe interpelări la Guvern, iar acum doresc să insist pe acest subiect, pentru că sunt fonduri la Ministerul Dezvoltării. În județul Suceava sunt încă foarte multe școli care nu au autorizație de funcționare și multe dintre acestea sunt fără autorizație ISU”, a menționat Flutur.

Acesta a subliniat că trebuie accelerate proiectele pentru modernizarea școlilor, aducțiunea și racordarea școlilor la rețetele de apă și canal, precum și lucrări pentru îndeplinirea condițiilor de autorizare ISU.

„În județul Suceava gradul de conectare la sistemul centralizat de apă potabilă este de circa 60%, iar la sistemul de canalizare sub 50%. Această situație are consecințe grave asupra stării de sănătate a populației. Sunt afectate comunități întregi, în special în mediul rural”, a conchis Flutur.

Acesta a mai subliniat că județul Suceava are cele mai multe școli neautorizate, iar conform Inspectoratului Școlar Județean Suceava, la începutul anului școlar 2015-2016, doar 291 unităţi şcolare dintre cele 794 au autorizaţie de funcţionare. Potrivit Ministerului Educației, din cele 2.430 de şcoli fără autorizaţie sanitară de funcţionare din țară, aproape un sfert se află în județul Suceava.

Acesta a mai declarat că în ultimii trei ani de guvernare PSD, doar 45 unități școlare au fost autorizate. În acest ritm Guvernul PSD ar fi reușit autorizarea școlilor sucevene în jumătate de secol! De altfel, Cîmpeanu recunoștea, la deschiderea anului școlar că, faţă de anul trecut, la nivel național doar unu la sută din clădiri au obţinut autorizaţie de funcţionare.

„În timp ce în Bucureşti unii dintre elevi vor avea tablete și manuale digitale, mii de copii din sate învaţă în şcoli care nu au autorizaţie de funcţionare. Două treimi din şcolile sucevene nu au autorizaţie de sanitară de funcţionare. Majoritatea acestora nu îndeplinesc condiţiile impuse din cauza lipsei apei curente sau canalizării”, a încheiat Gheorghe Flutur.

În vederea asigurării condițiilor elementare de igienă, trebuie să fie alocate fonduri astfel încât, în parteneriat cu administrațiile locale, să se realizeze conectarea școlilor din județul Suceava la rețelele de apă potabilă și canalizare, aceasta fiind și principala condiție pe care trebuie să o îndeplinească pentru a fi autorizate sanitar.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.