Ziua mondială de comemorare a victimelor accidentelor de circulație se marchează în 2016, la 20 noiembrie, a treia duminică a lunii. Tema propusă pentru 2016, la 11 ani de la adoptarea rezoluției prin care a fost instituită această zi, este „E timpul să ne amintim – Spune NU crimelor de pe șosele! (It’s time to Remember – Say NO to Road Crime!)”.

La inițiativa RoadPeace (organizație caritabilă din Marea Britanie, ce acordă asistență victimelor accidentelor rutiere), prin Rezoluția privind ameliorarea siguranței rutiere, adoptată la 26 octombrie 2005, Organizația Națiunilor Unite a stabilit ca a treia duminică din luna noiembrie să fie desemnată Ziua mondială de comemorare a victimelor accidentelor de circulație, pentru a semnala faptul că acest fenomen a devenit îngrijorător.

Prin instituirea acestei zile se urmărește atragerea atenției asupra faptului că imprudența în trafic poate pune în pericol viața, sănătatea și banii. În această zi, guvernele, ONG-urile și alte instituții ale statului din țările lumii sunt chemate să promoveze atenția în trafic prin activități care au drept scop sensibilizarea tuturor participanților la trafic cu privire la respectarea normelor rutiere în circulația pe drumurile publice, conștientizarea impactului social și al costurilor pe care le presupun accidentele rutiere, a riscurilor la care sunt expuși conducătorii tineri și promovarea acțiunilor legate de factori cheie, inclusiv conducerea sub influența alcoolului, depășirea vitezei legale impuse pe un anumit sector de drum public, depășirea neregulamentară sau neacordarea priorității de trecere vehiculelor sau pietonilor care au acest drept, nerespectarea obligației de a purta centura de siguranță și căștile de protecție, precum și chestiuni legate de infrastructura rutieră.

Potrivit OMS, 3.400 de oameni mor în fiecare zi pe drumurile din întreaga lume și zeci de mii de persoane sunt afectate pentru tot restul vieții. La nivel mondial, în fiecare an, 1,2 milioane de persoane își pierd viața în trafic, lăsând în urmă familii și comunități distruse, majoritatea fiind tineri. Impactul unor astfel de evenimente este devastator, iar responsabilitatea de a salva vieți pe șosea privește atât individul, cât și colectivitatea.

Pentru comemorarea victimelor accidentelor rutiere înregistrate la nivelul Judeţului Suceava, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Suceava în colaborarea cu Alecs Group – reprezentată prin Constantin Alexa a organizat o acţiune de sensibilizare şi responsabilizare a cetăţenilor cu privire la problematica rutieră.

Astfel, între orele 11.30 – 13.30, la Catedrala Ortodoxă Suceava a fost organizată o slujbă de pomenire la care au participat peste 250 de persoane. În curtea catedralei a fost stilizat din candele numărul persoanelor decedate în accidente rutiere, copiii dar şi adulţii aprinzând lumânările în amintirea celor care nu mai sunt printre noi, victime ale accidentelor rutiere.

Preoţii, poliţiştii şi reprezentantul Alecs Group au vorbit celor participanţi la slujba de pomenire despre responsabilitatea tuturor în ceea ce priveşte prevenirea accidentelor rutiere şi a tragediilor de pe şosele.

Cu sprijinul Alecs Group au fost oferite participanţilor colaci şi lumânări, pentru pomenirea şi comemorarea celor care şi-au pierdut viaţa în accidente rutiere.

Acţiunea a avut un impact deosebit, mesajul comemorativ arătând încă o dată că siguranţa rutieră este o problemă de interes comunitar general şi toţi – instituţii, asociaţii, cetăţeni – trebuie să acţionăm împreună pentru limitarea tragediilor generate de accidentele rutiere.

comemorare-victime-1

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.