Mediul rural sucevean se confruntă cu o rată a șomajului destul de ridicată. Lipsa locurilor de muncă este o reală amenințare la adresa unui nivel de trai acceptabil, mulți dintre locuitorii comunelor și satelor sucevene fiind angajați la negru, plecați la muncă în străinătate sau se ocupă de agricultura de subzistență.

Mulți dintre ei ajung să absolve doar cele 8 clase ale învățământului gimnazial, și puțini ajung să absolve liceul sau să plece mai departe la facultate.

Pentru că această situație este valabilă la nivel național, Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă a anunțat că absolvenții școlilor care au vârsta minimă de 16 ani pot beneficia de indemnizația de șomaj pentru o perioadă de 6 luni.

Există totuși câteva condiții, absolventul are la dispoziție 2 luni pentru a-și găsi un loc de muncă, timp în care va trebui să își depună dosarul pentru șomaj la AJOFM Suceava.

Indemnizația de șomaj se acordă după 60 de zile calendaristice de la data absolvirii, perioadă în care absolventul beneficiază de servicii gratuite în vederea angajării”, se menționează în comunicatul ANOFM.

Indemnizația de șomaj acordată absolvenților promoției 2016 reprezintă 50% din valoarea indicatorului social de referință al asigurărilor pentru șomaj și stimulării ocupării forței de muncă în vigoare, adică 250 de lei pe lună, timp de 6 luni.

Pentru a putea primi această indemnizație, absolvenții trebuie să se înregistreze la agenția de ocupare a forței de muncă din raza căreia își au domiciliul.

La nivel județean, în Suceava aproape 12.000 de șomeri au absolvit doar școala gimnazială sau profesională, în timp ce doar 605 șomeri sunt absolvenți de studii superioare.

În luna decembrie 2015, în cadrul regiunii Nord-Est, rata șomajului înregistrată de județele componente a fost: în județul Bacău 6,5%, județul Botoșani 4,7%, județul Iași 4,4%, județul Neamț 5,9%, județul Suceava 6,2% și județul Vaslui 10,7%.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.