Mai mult de jumătate dintre persoanele intervievate în cadrul unui sondaj Avangarde cred că virusul Covid 19 a fost creat în laborator (52%) și doar 14% cred că s-a transmis de la animal la om.

Potrivit sondajului, cei intervievați declară în proporție de 74% că Uniunea Europeană va putea lua măsuri mai eficiente prin care să prevină extinderea virusului în Europa. Raed Arafat (79% încredere) și  profesorul Streinu Cercel (60 %) sunt personalitățile în care cei intervievați declară că au cea mai mare încredere că vor gestiona criza de Covid 19.

Sondajul a fost realizat de Avangarde (casă de sondaje deținută de sociologul Marius Pieleanu) în perioada 28 – 29 martie, pe un eșantion de 950 e subiecți, probabilist, aleator simplu, realizat prin metoda interviuri telefonice, cu o marjă de eroare de 3, 2% pentru un nivel de încredere de 95%/

La întrebarea ”dumneavoastră personal sunteți mai degrabă îngrijorat sau nu de direcția în care se îndreaptă țara”, 82% se declară mai degrabă îngrijorați, iar 17% mai degrabă nu sunt îngrijorați.

Întrebați dacă autoritățile din România au făcut tot ce trebuia pentru a preveni și a proteja cetățenii români, 45% răspund cu Da, alți 45% răspund cu NU, iar 10% nu știu/ nu răspund, scrie g4media.ro.

La întrebarea ”cine credeți că este principalul vinovat pentru lipsa de prevenție”, 40% indică ”decidenții politici din Guvern”, 20% arată cu degetul către ”românii veniți din diaspora”, 18% cred că ”cetățenii”, 4% către Președintele României și doar 4% experții din domeniul medical.

La întrebarea ”dumneavoastră personal credeți că acest virus a apărut prin transferul de la animal la om (varianta oficială) sau credeți că a fost creat în laborator?”, doar 14% cred că s-a transferat de la animal la om, în timp ce 52% cred că a fost creat în laborator. 34% nu pot aprecia, sau nu răspund.

„Credeți că Uniunea Europeană va putea lua măsuri mai eficiente prin care să prevină extinderea virusului în Europa? ” 74% dintre cei întrebați răspund cu Da, doar 18% cu Nu, iar ceilalți nu știu sau nu răspund.

„În opinia dumneavoastră care este țara de la care așteptați ajutor în vederea eradicării pandemiei din România?” China (22%), UE (14%), SUA (10%), Germania (6%), Altele (5%), Să ne ajutăm singuri (17%), Nu știu, nu răspund (26%).

58% declară că au încredere în sistemul sanitar din România, doar 34% declară că nu.

La capitolul personalități în care cei intervievați declară că au foarte multă și multă încredere că vor gestiona criza de Covid 19, Raed Arafat se bucură de 79% încredere, profesorul Streinu Cercel de 60 %, Ministrul Sănătății Nelu Tătaru de 34%, președintele Klaus Iohannis de 47%, iar premierul Ludovic Orban de 37%.

 

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.