Un studiu IRES dat publicității astăzi dezvăluie date interesante despre partidele politice. Potrivit acestei cercetări, publicate în revista Sinteza, trei sferturi dintre români au o părere foarte proastă despre partidele politice, iar 93% nu mai au încredere în acestea.

Această nemulțumire îi face pe 41% dintre români să creadă că un partid nou ar avea șanse să convingă electoratul. Doar 38% dintre repondenți nu ar vota un partid nou ap

Atunci când li s-a cerut repondenților să numească o formațiune politică apărută în ultimele luni, rezultatele au fost surprinzătoare. Pe primul loc a ieșit formațiunea lui Traian Băsescu, Mișcarea Populară, care a obținut un scor aproape dublu față de ALDE, următoarea clasată.

La întrebarea deschisă Mișcarea Populară a fost numele ales de 7% dintre repondenți, față de 4%, cât a înregistrat ALDE. PSRO, partidul înființat de Mircea geoană, a fost nominalizat de 1% dintre repondenți, iar Partidul România Unită și M10, înființat de Monica Macovei, au înregistrat scoruri subunitare (0,4%).

Două treimi dintre români nu au auzit de niciun partid nou înființat în ultimele luni, iar 6% au scris ”Nu știu/nu răspund”.

PSD reprezintă interesele străzii

 

La întrebarea ”Dintre partidele actuale, care este cel mai bun partid” răspunsul a fost PSD într-o treime din cazuri. Pe locul doi s-a plasat PNL, cu 17% din voturi. ALDE a devansat MP, cu 4% față de 2%.

Și la întrebarea ”Care dintre partide reprezintă cel mai bine interesele străzii, sau ale oamenilor” PSD a ieșit tot pe primul loc, cu 35% din opțiuni, față de 17%, cât a obținut PNL. PSD este cotat drept ”Cel mai slab partid” de 15% dintre repondenți, pe locul doi la această întrebare situîndu-se UDMR, cu 12%, urmat de PNL, cu 11 procente.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.