Virusul Sars-Cov-2 rezistă pe îmbrăcăminte timp de până la trei zile. Cel mai mult supraviețuiește pe hainele din poliester. Până la 2 zile pe bumbac, iar pe amestec de sintetic și bumbac – doar 6 ore. Virusul este complet distrus dacă spălăm hainele cu apă la 60 de grade Celsius cel puțin.

Fizicianul Cristian Presură a declarat pentru Digi24 că hainele trebuie spălate la o temperatură ridicată: „Asta spun și studiile. Pe de o parte, virusul nu trebuie să ne imaginăm că este singur. El este încapsulat fie în picături mici de lichid, fie în aerosoli și atât timp cât ei se păstrează încapsulați se păstrează mai mult timp.

Pe de altă parte, dacă acea capsulă de picătură de lichid se distruge în timp cu ajutorul detergentului sau cu ajutorul temperaturii, atunci virusul își expune mai repede structurile sale interne, în special acele țepușe care se prind în interiorul organismului și ele se degradează mai repede.

Avem aceste trei tipuri de materiale poliester în care au văzut că într-adevăr virusul se distruge abia după trei zile. Dacă este vorba de bumbac, a fost vorba de o zi iar dacă a fost o combinație între cele două atunci vorbim de șase ore. Călcatul ridică temperatura în primul rând, deci evaporă imediat apa și expune virusul și atunci acesta va muri mult mai repede”.

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.