Consumatorii casnici, care au trecut la piața concurențială, primesc vești proaste. Specialiștii în energie anticipează creșteri ale prețurilor la gaze cu până la 100%. Tarifele ar urma să se dubleze în 2022, potrivit Asociației Energia Inteligentă (AEI).

Urmează o iarnă grea pentru români. Dumitru Chisăliță, președintele AEI, îl contrazice pe ministrul Energiei, Virgil Popescu. Oficialul de la Guvern respinge majorările cu peste 50%, însă Chisăliță susține că portalul ANRE (Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei) conține toate informațiile necesare pentru a anticipa ceea ce va urma în următoarele luni.

Mai exact, au fost publicate prețurile pentru contractele de pe piața de gaze pentru consumatorii casnici cărora le expiră în această perioadă angajamentele încheiate anul trecut și noile prețuri valabile pentru anul viitor. Printre acestea se găsesc prețuri imense, de peste 100%.

Potrivit AEI, anul acesta, pentru consumatorul final, prețul final mediu al gazelor a crescut deja cu aproximativ cu 60% față de 2020. Apogeul va fi atins în a doua parte a iernii, adică în ianuarie-februarie, avertizează specialiștii. Atunci, prețul facturilor va fi dublat, informează b1tv.ro.

Una dintre cauze ar fi faptul ca prețul gazelor naturale marfă, în ultimele 12 luni, gaze vândute pe Bursa Română de Mărfuri (BRM), a suferit o creștere semnificativă, de peste de 4 ori. Mai mult, această creștere determină majorări de prețuri pentru toate categoriile de produse, cu până la 30%.

Prețurile la gaze au cunoscut valori record, pe întreg continentul. A fost depășit pragul de 585 de dolari pe mia de metri cubi, după ce Rusia a hotărât să acopere maximum 4% din capacitatea suplimentară de tranzit a gazelor oferită de Ucraina pentru luna septembrie, relatează psnews.ro.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.