Un tânăr de 15 ani bolnav de COVID a murit. Este unul din cele peste 50 de decese anunțate de Grupul de Comunicare Strategică în ultimele 24 de ore. România trăiește acum liniștea de dinaintea furtunii, avertizează specialiştii.

Potrivit specialiştilor, ţara noastră se va confrunta cu valul cinci al pandemiei care va fi cel mai grav de până acum. Sistemele sanitare din alte ţări au deja probleme din cauza numărului mare de infectări. Din păcate, în ţara noastră pregătirile pentru un val întârzie, iar vaccinarea scade de la o zi la alta. Cei care au ajuns în centrele de vaccinare pentru a doua sau a treia doză au rămas uimiți să descopere că nu era deloc coadă.

Febra cumpărăturilor de Sărbători a făcut ca centrele de vaccinare din toată ţara să fie şi mai goale. La centrul de vaccinare de la Palatul Copiilor din Capitală înainte se vaccinau şi 800-900 de persoane pe zi. În ultimile zile au mai ajuns însă aproximativ 500.

Varianta Omicron ar putea supraaglomera sistemele sanitare din mai multe regiuni, atrag atenţia specialiştii OMS. Deja spitalele din Marea Britanie şi Africa de Sud sunt pline pe zi ce trece.

Cu toate acestea măsurile de la noi din ţară pentru a preveni o nouă tragedie întârzie să apară. Nici acum nu s-a ajuns la o formă final privind introducerea certificatului verde la muncă.

Probabil că vom mai avea nevoie de vreo 3-4 luni de zile până va intra în vigoare. Vine vacanţa parlamentară, durează cel puţin o lună aprobarea. Un eventual val cinci va fi trecut deja pănă când intră în funcţiune”, a spus pentru Antena 3 Sorin Paveliu, expert în sănătate publică.

Medicii apelează la responsabilitatea populației.

Având în vedere că acestă variantă Omicron se transmite şi la pacienţii vaccinaţi chiar dacă au forme uşoare sfătuiesc pe toată lumea să poarte mască să facă igiena mâinilor”, recomandă medicii, potrivit psnews.ro.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.