Încă de la preluarea mandatului de președinte, Klaus Iohannis a declarat că vrea mai puțin zornăit de cătușe în spațiul public, referindu-se la numărul mare de persoane publice (printre care și politicieni) care treceau pragul DNA și care făceau deliciul televiziunilor. Toată lumea a aderat la această filosofie a lui Klaus Iohannis. Parlamentari și jurnaliși, dar și cei din CSM, cu toții au luat în discuție spectacolul creat odată cu arestarea preventivă a inculpaților.

Pentru toată suflarea românească spusele lui Klaus Iohannis au părut ca desprinse din cărțile marilor intelectuali. Totuși, cu toții uită că același tip de discurs l-a avut și Traian Băsescu în urmă cu aproape 4 ani. La acel moment, procurorul șef al DNA era Daniel Morar.

„Un lucru care mă nemulţumeşte profund legat de Justiţie, dincolo de ineficienţă, despre care am vorbit public, nu-mi plac spectacolele de la DNA! Una este ancheta şi alta show-ul! Din acest punct de vedere, vă pot spune că am spus-o şi public, o spun şi şefilor instituţiilor implicate: spectacolele de la DNA nu-mi plac. (…) Atunci să facem din toate Parchetele instituţii de spectacol”, declara Traian Băsescu pe 24 august 2011.

O bună perioadă de timp, solicitarea lui Traian Băsescu a fost respectată de către procurori. Odată cu terminarea mandatelor sale, show-ul mediatic de la DNA a reînceput. Mai exact cu o lună – două înainte ca mandatul său să se încheie oficial. La DNA nu se mai afla Daniel Morar, cu Laura Codruța Kovesi, care se pare că e pusă pe treabă în încercarea ei de a „stârpi” corupție din România.

Probabil, încercând să preia modelul lui Traian Băsescu, acela de a se impune în fața reprezentanților Justiției, Klaus Iohannis a făcut un apel la magistrați de a nu transforma justiția într-un circ mediatic.

„Ce vreau să atrag atenţia este că nu trebuie să exagerăm, în niciun caz nu trebuie să ajungem la fenomenul care se numeşte telejustiţie. Justiţia nu se face şi nu se înfăptuieşte nici la televizor, nici în ziar (…) Jurnalistul e obligat să obţină toate informaţiile pe care le poate obţine şi să le dea publicului, doar că trebuie să evităm să facem un circ mediatic dintr-o urmărire penală, dintr-un proces”, declara Klaus Iohannis pe 7 ianuarie 2015.

Între timp numărul celor care au ieșit cu cătușe pe mâini, al celor care fac parada modei pe la ușa DNA, a crescut. În total contrast cu reacția pe care au avut-o procurorii după ce Traian Băsescu a făcut acea solicitare din vara lui 2011.

Se poate trage și o concluzie: Traian Băsescu era mai ascultat de DNA în comparație cu Klaus Iohannis.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.