În contextul situației generate de pandemia de Coronavirus – COVID – 19, principala preocupare a conducerii Spitalului Județean Suceava rămâne grija pentru pacienți și personalul medical.

„Ne dorim ca toți pacienții să fie în siguranță și să beneficieze de cele mai bune condiții de diagnostic și tratament. Deopotrivă, ne concentrăm atenția asupra protecției medicilor, asistenților și personalului auxiliar împotriva factorilor care ar putea să reprezinte un pericol de infectare”, a transmis comitetul director al Spitalului Județean Suceava.

Principalele măsuri luate de conducerea unității:

  1. Triajul epidemiologic al pacienților

Prima etapă a triajului pacienților are loc la nivelul celor 3 corturi amenajate: 2 la spitalul nou și 1 la spitalul vechi.

2. Circuite separate pentru pacienții cu patologie respiratorie acută

La nivelul spitalului au fost create circuite interne pentru a evita contactul pacienților cu patologii acute care suferă de alte afecțiuni. Astfel, pacienții oncologici, cu diabet, cu boli cardiovasculare, dar și femeile însărcinate sau pacienții cu alte patologii nu se vor intersecta cu pacienții care au simptomatologii similare celei întregistrată în cazul COVID-19 (febră, tuse, dificultăți  de respirație).

3. Spații speciale amenajate pentru izolarea cazurilor suspecte de boli infecțioase

 

 

SECTIA BOLI INFECȚIOASE

 

 

Pentru pacienții gravi (cu insuficiență respiratorie acută). La parterul secției de Boli Infecțioase s-a amenajat un spațiu special, cu un număr de 18 paturi, dotat cu echipamente și aparatură medicală specifică pentru acordarea asistenței medicale la cel mai înalt nivel, respectiv: – 18 monitoare funcții vitale; – 18 injectomate; – 7 ventilatoare (spitalul județean dispune de 35 ventilatoare și, dacă necesitățile vor impune, se pot mobiliza și utiliza la fiecare pat, ultimul achiziționat la data de 12.03.2020) și – 6 console pentru fluide medicale care asigură necesarul de aer comprimat, precum și prizele pentru aparatură specifică;

Toate cele 18 paturi beneficiază, permanent, de oxigen – 35 prize.  Pentru acest compartiment este asigurată o linie de gardă cu medici și asistenți de terapie intensivă, care își vor desfășura activitatea împreună cu medicii infecționiști și asistenții de specialitate.

Structura Spitalului Județean asigură un potențial de 136 de paturi de terapie intensivă, astfel: 32 secția ATI, 14 secția Cardiologie, 8 secția Neurologie, 35 secția Boli Infecțioase, 25 secția Ingrijiri Paliative, 22 secția Pneumologie.

În cadrul secției de Terapie Intensivă își desfășoară activitatea un număr de 12 medici specialiști, din care doi sunt încadrați cu contracte de prestări servicii.

În cadrul acestui compartiment, circuitele funcționale respectă, întrutotul, constrângerile epidemiologice legale în vigoare: – spații separate pentru intrare, echipare și ieșirea din ture a personalului medical sanitar; – circuite corespunzătoare pentru pacienții internați.

De asemenea, un număr de 311 de paturi beneficiază de prize de oxigen, fluide medicale, aer comprimat, etc.

 

 

SECTIA PNEUMOLOGIE

 

 

Au fost externați bolnavii cronici și au fost pregătite saloanele pentru a putea prelua bolnavi, în cazul în care nu vor mai fi paturi disponibile în cadrul secției de Boli Infecțioase;

S-a procedat la achiziționarea și dotarea secției de Pneumologie cu 61 paturi noi, noptiere și saltele; la instalarea a 22 prize de oxigen, aer comprimat, fluide medicale; s-au instalat circuite conform normelor antiepidemice;

Asistența medicală este asigurată de personal de specialitate: medici, asistente, infirmiere, îngrijitoare.

 

 

Pacienți cu simptomatologie minimă, suspecți de infecție cu coronavirus

 

 

Pentru pacienții cu simptomatologie minimă au fost disponibilizate un număr de 28 de paturi, la spitalul vechi, în cadrul Compartimentelor Dermatologie și Geriatrie.

Asistența medicală este asigurată, permanent, de către medici infecționiști, fiind organizată și o linie de gardă, precum și de asistenți  medicali de specialitate.

Sunt asigurate circuite funcționale corespunzătoare din punct de vedere epidemiologic.

Există spațiu special amenajat pentru consultații, triaj, saloane recoltări probe biologice, asigurându-se circuitul epidemiologic al bolnavilor, astfel încât să se evite contactele între pacienți.

 

Asigurarea echipamentelor de protecție și produse dezinfectante pentru personalul medical

 

Personalul medical care intră în contact cu pacienții cu simpotome respiratorii utilizează echipamente de protecție de unică utilizare. Există  dispensere cu soluții dezinfectante, folosite atât de personalul din spital cât și de pacienți. În cursul anului au fost aprovizionate cantități mari cu aceste materiale (Anexa nr.1).

„Ne-am fi dorit și poate nevoile ar fi fost mai consistente, însă, din păcate, acestea au fost  posibilitățile în piață, indiferent unde ar fi fost ele”, a sublinat comitetul director al Spitalului Județean Suceava.

 

Proceduri complexe de curățenie, dezinfecție și nebulizare (Anexa nr.2)

 

O atenție deosebită a fost acordată tuturor spațiilor din spital, toate secțiile fiind dotate cu materiale și echipamente necesare, inclusiv sisteme uu, pentru dezinfecția posibilelor spații contaminate (Anexa nr.2). Activitățile de curățenie, dezinfecție și nebulizare se efectuează ori de câte ori este nevoie.

„Privind cu obiectivitate, observăm că eforturile noastre au fost îndreptate pentru satisfacerea nevoilor imediate. Din păcate, mulți furnizori n-au avut la dispoziție echipamentele și materialele dorite de noi”, au explicat membrii comitetului director al SJU.

 

MĂSURI SUPLIMENTARE

 

  • Solicitarea de teste rapide pentru diagnosticare COVID-19 de la S.C. UNIFARM S.A. – 2000 buc, în valoare de 89.321 lei, ce urmează a fi primite în această săptămână:
  • Finalizarea amenajării spațiului în care a funcționat S.C. MED NEW LIFE S.R.L. și înființarea unui laborator de diagnostic și confirmare a infecției cu COVID-19;
  • Finalizarea instalării echipamentului QUANT STUDIO5 REALTIME PCR, primit în comodat de la Universitatea Suceava;
  • Achiziția, prin SICAP, de reactivi pentru efectuarea testelor, ce urmează a fi livrate în această săptămână.

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.