Purtătorul de cuvânt al Spitalul Județean Suceava, menționează că cele două cazuri cu bebeluși decedați sunt complet diferite și nu s-au intersectat.
„Primul este un nou născut, care de la naștere a prezentat probleme respiratorii cu un scor Apgar opt și care a decedat la 27 de ore de la naștere. Din punct de vedere medical, intervalul epidemiologic nu permite declanșarea unei infecții nosocomiale. Diagonisticul copilului a fost o infecție severă de căi respiratorii, care a fost dobândită în timpul vieții intrauterine. Cel de-al doilea copil care s-a născut la maternitatea din Suceava, cu un scor Apgar 10, nu a avut niciun fel de probleme de sănătate și a fost externat la trei zile după naștere”.
Brădățan a subliniat faptul că medicul de familie, conform declarației familiei, a efectuat două controale la domiciliul acesteia, fără a constata ceva suspicios. Familia a revenit la spitalul sucevean, de data aceasta la Primiri Urgențe, unde s-a constatat că bebelușul are o stare toxico-septică severă, motiv pentru care a fost trimis direct la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii „Sf. Maria” din Iași, fără a mai fi internat la Suceava. În urma decesului produs la Iași, au fost incriminate două bacterii, printre care și bacteria Pseudomonas.
„Momentan este o informație neconfirmată de la Iași. În ceea ce privește primul copil, avem o antibiogramă care arată, din nou, că este vorba despre un germene sensibil la toate antibioticele. Cu alte cuvinte, nu se poate vorbi de o infecție intraspitalicească. După ce am avut primele îndoieli, am decis să facem autocontrol, să prelevăm probe de pe toate suprafețele din cele două secții de neonatologie și obstretică-ginecologie, probe care să fie lucrate în laboratul Direcției de Sănătate Publică Suceava”, a concluzionat Brădățan.
Andrei Ianovici, șeful Direcției de Sănătate Publică Suceava, afirmă că bebelușii puteau fi infectați și acasă cu bacteria Pseudomonas
Ianovici menționează că, la solicitarea Spitalului de Urgențe „Sfântul Ioan cel Nou” Suceava, DSP a efectuat un control cu laboratorul de microbiologie pe secțiile de neonatologie și obstretică-ginecologie.
„O parte din testele de salubritate au arătat prezența bacteriei Pseudomonas, motiv pentru care s-a luat de urgență măsura de dezinfecție generală a celor două secții și remedierea acestor probleme împreună cu personalul medical din cadrul spitalul”, a declarat șeful DSP Suceava.
Acesta a menționat că solicitarea a fost făcută de către spital, iar în prezent DSP efectuează o anchetă.
„Tulpinele s-au izolat și au fost trimise către Institutul Cantacuzino, pentru sero, respectiv lizotipare, după care vom avea un răspuns oficial despre aceste două cazuri înregistrate la Spitalul Județean Suceava”, a conchis Andrei Ianovici.
Acesta a subliniat faptul că nu s-au luat probe și de la famiile micuților, iar bebelușii puteau fi infectați și acasă cu bacteria Pseudomonas.
Doctor Cristian Irimie, medic primar obstetrică-ginecologie, consideră că este rea intenție din partea Spitalului „Sf. Maria” din Iași
Doctorul Irimie afirmă că mama și bebelușul au fost externați după a treia zi de la nașterea copilului, iar în intervalul de șase zile cât a stat copilul acasă, a luat 300 de grame în greutate.
Acesta este de părere că scandalul a pornit de la un medic din Iași, care, nervos fiind, l-a sunat pe directorul spitalului și a adus acuze, precum că nou-născutul s-a infectat în spitalul sucevean cu bacteria Pseudomonas.
„După mine, a fost rea intenție, ceea ce mă face să cred că unii sunt invidioși că această maternitate arată cum arată și că se lucrează foarte intens. Am avut 3.300 de nașteri anul trecut și nu am avut niciun fel de infecții interioare”, a concluzionat Irimie.
Lasa un raspuns