Practicarea unui sport stimuleaza dezvoltarea anumitor abilitati motrice precum coordonare, viteza, anduranta sau cognitive, precum vederea, intelegerea, capacitatea de a-si forma o parere proprie sau de a lua anumite decizii.

Din punct de vedere psihologic si mental, sportul reprezinta o scoala care ii invata pe copii cum sa-si intareasca vointa, rezistenta si concentrarea, dar si cum sa-si controleze stresul si suferinta. Sportul le poate oferi copiilor mai multa siguranta, incredere, autocontrol si indepedenta. Practicarea unui sport ii invata de mici sa adopte un stil de viata echilibrat: o alimentatie corespunzatoare, consum de apa in cantitati suficiente, respectarea orelor de somn, intretinerea igienei personale, disciplina, punctualitatea.

 Alegeti impreuna!

Fecare copil are propria lui personalitate, care nu se potriveste oricarei activitati sportive. Un sport precum rubgy-ul va accentua hiperactivitatea unui copil deja agitat. In acez caz se poate opta pentru tenis, inot, atletism, ciclism sau schi, dezvoltandu-i astfel rezistenta si rabdarea.

Pentru un copil foarte timid, un sport combativ, precum artele martiale, handbalul sau voleiul, ii vor permite sa se afirme. Unui copil indragostit de natura i se potriveste un sport practicat in aer liber, precum fotbal, rubgy sau echitatie.

Oricum, inainte de a alege un sport pentru copilul tau, trebuie sa ii ceri si lui parerea. Daca nu practica sportul respectiv cu placere, rezultate favorabile vor intarzia sa apara. Pentru a afla ce sport i se potriveste cel mai bine, o metoda buna este de a-l lasa sa incerce mai multe sporturi, copilul putand sa-si dea seama prin comparatie care sport ii place si i se potriveste cel mai bine.

 

Iata cateva informatii care va vor ajuta in luarea unei decizii potrivite:

DANS

Cursurile de dans sunt o optiune buna daca fiului sau fiicei ii face placere sa-si miste corpul in ritmul muzicii. Dansul stimuleaza capacitatea de concentrare, rigoarea si vointa, copiii invata ritmul iar muschii lor se dezvolta armonios. Baietii si fetitele devin mai supli , fie ca practica dans clasic sau modern.

JUDO

Daca baiatul tau fuge peste tot si energia lui debordanta va da batai de cap, judo este solutia. Este indicat si fetitelor care vor sa practice un „sport de baieti”. Veritabila arta a stapanirii de sine , judo imp-rima copiilor inainte de toate igiena unei vieti sanatoase. Prietenia, spirit, respectarea adversarului sunt cateva dintre valorile morale proovate. Prin practicarea acestui sport, copilul isi dezvolta musculatura, crescandu-i in acelasi timp si supletea. In plus, tinerii sportivi se familiarizeaza cu tehnicile de autoaparare.

FOTBAL

Daca ai un copil plin de energie care apreciaza si spiritul de echipa, fotbalul este o alegere inspirata. Practicand fotbalul, copilul isi dezvolta spiritul de echipa, invata tactica jocului, castiga abilitate si rezistenta. Invata in acelasi timp sa respecte regulile jocului si deciziile arbitrului.

GIMNASTICA

Acest sport echilibrat, uneori individual , alteori colectiv, se adreseaza copiilor care au un spirit de competitie dezvoltat. Gimnastica dezvolta echilibrul si musculatura.

NATATIE (INOTUL)

Daca ai un copil ce se amuza stand in cada, natatia este alegerea ideala. Natatia stimuleaza rezistenta si respiratia. Este un sport bland, fara riscuri mari de accidentare.

ATLETISM

Saritura in lungime, cursa cu obstacole, stafeta, aruncarea de greutati…lista disciplinelor care fac parte din atletism este lunga. Practicand acest sport copilul tau nu risca sa se plictiseasca. Atletismul permite inainte de toate o buna oxigenare. El creste ritmul respiratiei si rezistenta, stimuland in acelasi timp si dezvoltarea musculara.

ECHITATIE

Unui copil calm si retras i se potriveste echitatia. Relatia cu animalul il poate ajuta sa invete cum sa se deschida si in fata celorlalti copii. Iainte de a sari obstacole, copilul trebuie sa se faca respectat si sa se impuna in fata animalului, castigand astfel mai multa incredere in el. Calul trebuie hranit, ingrijit, copilul invatat astfel ce inseamna responsabilitatea.

TENIS

Este un sport potrivit pentru copiii cu un spirit competitional dezvoltat. Tenisul mareste increderea in sine, capacitatea de anticipare si stapanirea fizica si morala. Acest sport creste capacitatea de concentrare si stimuleaza respiratia. Atentie nsa, pentru ca pune musculatura si articulatiile la grea incercare.

SCRIMA

Daca ai un copil care savureaza filmele de capa si spada, de ce sa nu-l inscrii la scrima? Scrima dezvolta precizia. Spiritul de analiza si capacitatea de concentrare. Nu este vorba de a lovi tot timpul, ci de a urmari corect si de a ataca la momentul potrivit.