Promisiunea este în faza de proiect de lege.

Veste foarte bună de sfârșit de an. Se pare că ,,Moș Crăciun,, nu a uitat de funcţionarii publici cu statut special din penitenciare, dar şi civilii care lucrează în condiţii de pericol, personalul din unităţile de asistenţă medicală, SMURD, servicii sociale, militarii și polițiștii care ar putea primi sporuri de până la 100% din salariul de bază, potrivit unui proiect depus la Senat.

Inițiativa legislativă a fost depusă de către senatorul PNL Corneliu Dobrițoiu. Personalul din Sănătate care lucrează în condiţii deosebit de periculoase ar putea primi un spor în cuantum de până la 45-85% din salariul de bază.

Potrivit iniţiativei legislative, “pentru condiţii deosebit de periculoase: leprozii, anatomie patologică, TBC. SIDA, dializă, recuperare neuromotorie, neuropsihomotorie, neuromuscular şi neurologică, psihiatrie, medicină legală, secţii şi compartimente de ATI şi de terapie intensivă, secţii şi compartimente de îngrijiri paliative, personalul încadrat în blocul operator, în punctele de transfuzii din spital, în laboratoarele de cardiologie intervenţională, endoscopie intervenţională, precum şi medicii de specialitate chirurgicală, epidemii deosebit de grave şi altele de asemenea, stabilite de Ministerul Sănătăţii, cunatumul sporului este de 45-85% din salariul de baza”.

Cuantumul sporului din salariul de bază ar putea ajunge până la 60-100% în cazul personalului din serviciile de ambulanţă şi structurile de primiri urgenţe UPU-SMURD, UPU şi CPU.

Nivelul sporului acordat ar urma să fie stabilit de conducerea fiecărei unităţi sanitare cu personalitate juridică de comun acord cu sindicatele reprezentative semnatare ale contractului colectiv de muncă la nivel de ramură sanitară şi cu încadrarea în cheltuielile de personal aprobate în bugetul de venituri şi cheltuieli.

,,Personalul militar, poliştii, funcţionarii publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare şi personalul civil care lucrează în condiţii de pericol în unităţile de fabricare, experimentare, analiză ori depozitare a muniţiilor, pulberilor, explozivilor şi substanţelor toxice speciale sau care execută operaţiuni de depozitare, dezamorsare, manipulare, examinare ori neutralizare a acestora, precum şi cel care desfăşoară activităţi specifice la calamităţi naturale ori alte categorii de activităţi în domeniul situaţiilor de urgenţă cu scopul salvării de vieţi omeneşti şi protejării patrimoniului beneficiază de o primă pentru condiţii periculoase de muncă, diferenţiată în funcţie de gradul de pericol şi/sau de timpul efectiv lucrat în aceste locuri,, se precizează în iniţiativa legislativă.

Astfel personalul angajat la locuri de muncă sau în operaţiuni extrem de pericoloase ar putea primi un spor de 37-50% din salariul de bază.

Pentru locuri de muncă sau operaţiuni foarte periculoase, Conerliu Dobriţoiu propune majorarea salariului de bază 16-30%, iar pentru locuri de muncă sau operaţiuni periculoase, creşterea salariului de bază ar putea ajunge la 16%.

Corneliu Dobriţoiu susţine, în expunerea de motive, că salariile (brut) cele mai mici sunt pentru personalul contractual – 1537 RON şi maiştri militari – 1569 RON, iar cele mai mari pentru ofiţerii cu funcţii de comandă – 7648 RON”.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.