Generalul Anton Rog, șeful Centrului Național Cyberint din cadrul SRI, a anunţat că România a crescut nivelul de alertă, date fiind atacurile cibernetice din Rusia asupra unor instituții și companii strategice din țara noastră.

„Am crescut nivelul de alertă și de monitorizare. În perioada aceasta, și în România au mai apărut sau am reușit să dovedim clar din punct de vedere tehnic că actorii din zona estică, din Rusia, încearcă să penetreze instituții stragetice din Guvernul României, iar altele au încercat să atace companii strategice din zona utilităților”, a declarat generalul SRI Anton Rog, la Antena 3.

El a precizat că România a fost „atacată constant pe zona de spionaj cibernetic” și că SRI a știut ziua în care începe conflictul, pe baza propriilor evaluări și a datelor primite de la parteneri. „Pot să vă spun că Guvernul României este targetat de grupări de criminalitate cibernetică statală care sunt coordonate de toată comunitatea de informații din Rusia”, a mai spus gneralul SRI.

Tipuri de atacuri asupra României

„Sunt trei tipuri de actori care au vizat și vizează România: atacuri complexe care vizează spionajul cibernetic, atacurile motivate financiar și atacurile motivate ideologic”, a mai explicat Anton Rog.

Întrebat ce consecințe poate avea un astfel de atac asupra României, Rog a dat exemplu oprirea curentului electric: „Ce se întâmplă, spre exemplu, dacă se oprește energia electrică trei zile în București? Consecințele imediate ar fi: gaze, apă se opresc, benzinăriile nu mai pot funcționa, se blochează fluxurile de aprovizionare, la supermarket nu mai pot să fac plăți. Să zicem că o zi, două chestiunile sunt suportabile, dar după a treia zi încolo, consecințele sunt dramatice și devin de ordin social: debandadă, ieșirea oamenilor în stradă. Nici nu vreau să mă gândesc la astfel de chestiuni”, relatează psnews.ro.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.