Jurnalistul Sorin Roșca Stănescu analizează, într-un editorial postat pe blogul personal, atacurile lansate de Traian Băsescu la adresa unor personaje pe care, mai mult sau mai puțin, le-a inventat și le-a propulsat în funcții etrem de importante.

SRS subliniază că, după toate aparențele, ”Coldea, Stanciu si Kovesi au intors armele” împotriva lui Băsescu. Totuși, fostul senator se întreabă dacă nu cumva tensiunea existentă între Băsescu și cele trei persoane menționate este doar o diversiune și motivează o astfel de ipoteză prin faptul că fostul președinte ar avea capacitatea de a-i ”executa” public pe Coldea, Koveși și Livia Stancu. De aceea, în interviul oferit la B1, Băsescu a lansat un ultim avertisment către cei trei să nu ”calce cumva peste linia roșie”.

”Nu intamplator, luni seara, la B1 TV, Traian Basescu a vorbit despre procurorii si judecatorii care sunt santajabili. De fapt, i-a mai atentionat o data, public, in singurul mod posibil, pe cei trei sa nu calce cumva peste linia rosie.”, este de părere Sorin Roșca Stănescu.

”Dupa toate aparentele, Coldea, Stanciu si Kovesi au intors armele. Si au pus tunurile pe familia prezidentiala si pe apropiatii acesteia. Pentru a se pune bine cu noua stapanire. Treaba romaneasca. Dar daca nu-i asa? Daca asistam la o manevra? Daca are loc o diversiune? Nu ar fi plauzibila oare si cealalta varianta? Sa vedem!

Evident, nu este de mirare sa asistam la trei tradari. Trei oameni adusi de Traian Basescu, ridicati din iarba si inaltati in cele mai inalte demnitati, in trei domenii cheie. Cel mai important serviciu secret. Inalta Curte. Parchetul General ieri, si azi, DNA. In mod normal, Florian Coldea, Livia Stanciu si Laura Codruta Kovesi ar trebuie sa-i fie loiali, pana la capat, lui Traian Basescu. Unui demnitar in numele caruia au executat oameni si au facut abuzuri. Mai mult decat atat. In mod normal, Traian Basescu, asa cum il cunosc eu cel putin, si-ar fi luat garantii serioase. Legate tocmai de loialitatea acestora. Loialitatea de dupa. Si, totusi, din ce in ce mai insistent, se vehiculeaza tema unei despartiri. A unei desolidarizari. A intoarcerii armelor. A trecerii celor trei in cealalta tabara. Care e cealalta tabara? Klaus Iohannis. Dar oare Klaus Iohannis le-a cerut asa ceva? Are el vreun interes, cat de mic, sa genereze si sa asiste la jalnicul spectacol al tradarii? In definitiv, Basescu si intreaga lui „familie” sunt oricum pe linie moarta, pusi acolo de mersul implacabil al istoriei.

Daca cineva a observat, nu a existat niciun moment in care, in analizele mele, sa fi creditat teza conform careia cei trei fac astazi parte dintr-o alta tabara. Mi-am pastrat toate rezervele. Si, in cele ce urmeaza, voi explica de ce.

Traian Basescu stia perfect, cum stia o tara intreaga, ca nu va mai fi presedinte. Ca, din acel moment, vor exista inevitabile tradari si inevitabile operatiuni de razbunare. De revansa. In consecinta, daca avea un elementar instinct de conservare, daca era cat de cat un om politic, se pregatea temeinic pentru asemenea eventualitatea. Si, cred ca nu se indoieste nimeni de faptul ca Traian Basescu este unul dintre cele mai bine antrenate animale de prada, animale politice pe care le-a dat Romania in ultimele decenii. Un personaj fara niciun fel de scrupule. Cum am putea, asadar, sa ne imaginam ca a lasat asemenea lucruri – cele trei „chei”, cum singur s-a exprimat – la voia intamplarii?

In mod normal, el a procedat astfel. A pus in cele trei functii cheie persoane pe care le poate santaja. Care au savarsit fapte extrem de grave. Le-a obligat, in continuare, cat timp el a fost la butoane, sa faca fapte si mai grave. Pentru a fi si mai santajabili. I-a atentionat ca in cazul unei tradari, ii va executa. Apoi, inainte de a parasi Cotroceniul, s-a inteles cu cei trei ca, acestia sa savarseasca, fiecare in parte, unul sau mai multe acte de diversiune, comportandu-se ca si cand au intors armele. Ca si cand au pus tunurile pe el. Numai astfel putea avea, daca nu garantia, daca nu certitudinea, cel putin o serie de conditii indispensabile pentru ca cei trei sa ramana in post si sa nu devina, imediat, tinte ale noi administratii prezidentiale. Si nu intamplator, luni seara, la B1 TV, Traian Basescu a vorbit despre procurorii si judecatorii care sunt santajabili. De fapt, i-a mai atentionat o data, public, in singurul mod posibil, pe cei trei sa nu calce cumva peste linia rosie.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.